headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Scheiding regelen

Het is een van de ergste dingen in het leven, de scheiding. Als het hoge woord eruit is, ben je er nog lang niet. Pas dan kun je de scheiding regelen. De scheiding bestaat uit een aantal stappen. Het is verstandig en belangrijk om die stappen te volgen, zodat je zeker weet dat je scheiding rechtsgeldig is en later geen problemen oplevert.

Scheiding regelen, waar te beginnen

Het is logisch dat je, mede door de emotie, niet goed weet waar je moet beginnen als je de scheiding wilt regelen. Er komt heel veel op je af en je wilt natuurlijk alles goed regelen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Als je de volgende stappen neemt, kan het bijna niet mis gaan.

Stap 1: vertel het je partner

De eerste stap van de scheiding is het delen met de partner. Soms is het heel duidelijk en hebben jullie er al met elkaar over gesproken, maar er zijn ook situaties te bedenken waarin het een complete verrassing voor de ander is. Zorg dat je de tijd neemt om de scheiding te bespreken en geef plaats aan emoties van beide kanten. Op die manier heb je de meeste kans dat het niet escaleert.

Vergeet niet dat de boodschap misschien niet direct doordringt. Het kan dus zijn dat je partner denkt dat het wel weer overwaait. Als je serieus wilt scheiden en je partner is het hier niet mee eens, houd dan wel voet bij stuk.

Stap 2: zoek hulp

Veel stellen proberen eerst zelf de scheiding te regelen. Ze proberen zelf de afspraken te maken en op papier te zetten. Het grote nadeel is dat dit vaak niet goed en eerlijk gebeurt. Hoe makkelijk het ook lijkt te gaan, ervaring leert dat uiteindelijk een van de twee toch moeilijk gaat doen.

Schaam je dus niet om hulp in te schakelen. Maak gebruik van een mediator of een advocaat. Een mediator is vaak goedkoper dan de advocaat. Kies je om wat voor reden dan ook toch voor een advocaat, zet hem of haar dan alleen in voor de dingen waar hij of zijn voor noodzakelijk is. Op die manier kun je de kosten een beetje drukken.

scheiding regelen

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Bent u van plan te scheiden?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van scheiden. Onze deskundige adviseurs weten precies wat de voordelen en nadelen van scheiden zijn. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Stap 3: scheiding aanvragen

In Nederland kun je niet zomaar scheiden. Het is van groot belang aan te tonen dat jij en je ex-partner niet meer bij elkaar kunnen blijven. Je kunt bij de scheidingsaanvraag kiezen voor een echtscheiding en scheiding van tafel en bed. Welke keuze je maakt, maakt voor het proces niet uit. De scheiding vraag je altijd aan bij de rechtbank. Je kunt dit ook door je mediator of advocaat laten doen.

Stap 4: het financieel plan

Het punt waar het in de meeste scheidingen mis gaat is het financieel plan. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan moet alles eerlijk verdeeld worden. Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden mag je letterlijk onderhandelen over de verdeling van de bezittingen en schulden. Ook moet in het financieel plan de alimentatie vermeld staan.

Vergis je niet, mensen zijn vaak op geld en spullen van waarde uit. Dat betekent dat het financieel plan vaak een flinke hobbel is die jullie samen niet kunnen nemen. Het inschakelen van een mediator of een advocaat kan helpen om een zo eerlijk mogelijk financieel plan op te stellen.

Stap 5: de kinderen

Als jullie samen kinderen hebben, ontkom je er niet aan om afspraken over hen te maken. Bij wie gaat het kind wonen? Wat is de omgangsregeling en niet onbelangrijk, hoe hoog is de alimentatie? Het bespreken van deze zaken gaat vaak moeizaam. Veel ouders willen hun kind niet ‘opgeven’ en de kans op een vechtscheiding is met kinderen groot. Bij de scheiding aanvragen komt veel kijken. Ook in dit geval kan de hulp van een bemiddelaar gewenst zijn. Alle afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan.

 

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Onze werkwijze

  1. U heeft besloten te gaan scheiden en bent op zoek naar een goede echtscheidingsadvocaat of mediator. U kunt vrijblijvend met onze scheidingsadviseurs bellen op telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren adviseurs analyseert samen met u de opties die u heeft om uw scheiding zo deskundig en eerlijk te bewerkstelligen.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Stap 6: naar de rechter

Als alle afspraken gemaakt zijn en vastliggen, kan de stap naar de rechter gemaakt worden. De rechter beoordeeld de stukken en zal de scheiding al dan niet beëdigen. Wanneer de afspraken nog niet naar tevredenheid zijn gemaakt, is er altijd de mogelijkheid van de tegenpartij om in beroep te gaan. De rechter bepaalt tot er een uitspraak is de hoogte van de alimentatie en bij wie de kinderen (tijdelijk) wonen.

Stap 7: definitief gescheiden

Op dit moment zat je te wachten! Op het moment dat de rechter de scheiding beëdigd heeft en jullie scheiding bijgeschreven is in het register van de burgerlijke stand, zijn jullie gescheiden. Jullie leven zonder elkaar kan nu echt beginnen.