headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Scheiden zonder advocaat

Scheiden is altijd vervelend. Het brengt verdriet, stress en vaak hoge kosten met zich mee. Maar dat laatste hoeft niet altijd. Er is namelijk ook de mogelijkheid om te scheiden zonder advocaat. In sommige gevallen kun je dus heel veel kosten besparen.

Hoe werkt scheiden zonder advocaat?

Voor velen is dit een nieuwtje. Nog maar weinig mensen zijn op de hoogte van het feit dat je kunt scheiden zonder advocaat. Het is wel fijn dat de mogelijkheid er is, want een advocaat is toch vrij prijzig. Denk er echter wel goed over na. Soms is het beter om een advocaat te nemen.

Bij het scheiden zonder advocaat moeten beide ex-partners het met elkaar eens zijn. Het echtscheidingsverzoek wordt dan bij de burgerlijke stand van de gemeente ingediend. Er wordt vervolgens een afspraak gemaakt. Beide ex-partners zijn op deze afspraak aanwezig. De identiteit van beide personen wordt gecontroleerd en de ambtenaar stelt vast dat beide partners willen scheiden. Het verzoek wordt in behandeling genomen. Na ongeveer twee weken krijgen beide partners te horen of het verzoek tot scheiden gehonoreerd wordt. Wanneer aan alle voorwaarden wordt voldaan wordt de echtscheiding ingeschreven in het register.

Scheiding zelf regelen

Tegenwoordig wil je veel zelf aanpakken. Je hebt helemaal geen zin in 100den juridische procedures die niet alleen veel geld, maar ook veel tijd kosten. Je hebt liever alles zelf in de hand. Door een wetsvoorstel van ex-minister Teeven is het momenteel mogelijk om te scheiden zonder tussenkomst van een advocaat. Zo wordt een scheiding regelen nog gemakkelijker. Er moet dan wel aan twee belangrijke voorwaarden worden voldaan.

  1. Er mogen geen minderjarige kinderen in het gezin zijn. Wanneer dat wel zo is, moet de scheiding via de advocaat en rechter gaan, omdat het ouderschapsplan onderdeel van de scheiding is. In dit plan worden zaken als de alimentatie en de omgangsregeling geregeld. Het is dus erg belangrijk dat dit juridisch in orde is.
  2. Allebei de partners moeten het eens zijn met de afspraken die overeengekomen zijn. Is een van de twee partners ergens toch niet mee eens? Dan zal toch de juridische weg gevolgd moeten worden.

scheiden zonder advocaat

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Bent u van plan te scheiden zonder advocaat?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van echtscheidingen. Onze deskundige adviseurs weten precies wat de voordelen en nadelen van deze vorm van scheiden. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Wat kost scheiden zonder advocaat?

Iedereen weet dat wanneer een advocaat ingeschakeld moet worden, de portemonnee getrokken moet worden. Het scheiden zonder advocaat is dus vooral een oplossing voor mensen die wat minder te besteden hebben. Daarnaast is het fijn wanneer je allebei op een lijn zit, omdat de kosten voor een bemiddelaar vaak ook erg hoog zijn. Scheiden zonder advocaat blijkt dus veel voordelen te hebben, minder kosten en weinig stress zijn de grootste voordelen.

Wanneer u gaat scheiden zonder advocaat zijn de kosten aanzienlijk lager. Je hoeft geen advocaat te betalen, geen mediator en ook vervalt het griffierecht dat je betaalt aan het gerechtshof. Het enige wat je betaalt bij het scheiden zonder advocaat zijn de leges. Deze kosten zijn per gemeente verschillend. Je kunt de kosten opvragen bij jouw gemeente.

Echtscheiding zonder tussenkomst van de rechter

Als je geen advocaat nodig hebt, heb je ook geen rechter nodig. Geen onnodig vervelende en lange bezoeken aan het gerechtshof dus wanneer je scheidt zonder advocaat. Het enige wat je hoeft te doen is te zorgen dat je op een lijn ligt met je ex-partner en het verzoek tot scheiding in te dienen bij jullie gemeente. Wanneer aan alle voorwaarden is voldaan, zul je zien dat je binnen korte tijd gescheiden bent zonder hoge kosten en een beperkt stressniveau.

Doe-het-zelf scheiden

Vandaag de dag willen we alles zelf doen, dus ook de scheiding nemen we graag in eigen hand. Doe-het-zelf scheiden is een term die steeds vaker genoemd wordt. Door de wetswijziging van Teeven kun je nu zelf de touwtjes in eigen handen nemen. Wel is het belangrijk dat je aan de eisen voldoet. Maar als er geen kinderen in het spel zijn en je gaat op een goede manier uit elkaar, dan heeft de echtscheiding een grote kans van slagen. Scheiding aanvragen? Dat kan via 088-1881221.

Let op!

Ontstaan er op een later tijdstip toch moeilijkheden, zijn jullie het bijvoorbeeld toch niet eens over de gemaakte afspraken? Dan zul je alsnog de weg via de rechter moeten bewandelen. Een van de partners zal ‘gedwongen’ worden om actie te ondernemen en pas nadat de rechter de uitspraak heeft gedaan kan er iets gewijzigd worden aan de gemaakte afspraken. Pas dan is het ‘conflict’ weer uit de wereld. Ga je echt goed uit elkaar? Dan is de kans dat dit gebeurt klein, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, nietwaar?

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Betrouwbaar & Ervaren
Altijd goed geregeld
Transparant & Deskundig

Onze werkwijze

  1. U heeft besloten te gaan scheiden zonder advocaat. U kunt contact opnemen met onze scheidingsadviseurs op telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren adviseurs analyseert samen met u de opties die u heeft om uw scheiding zo deskundig en eerlijk mogelijk te bewerkstelligen.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.