headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Scheiden met schulden

Als u gaat scheiden en schulden heeft, moeten de schulden en leningen verdeeld worden tussen u en uw partner. Als u een hypotheek heeft, kan de hypothecaire lening worden afgelost door verkoop van het huis of kan degene die in het huis blijft wonen de lening overnemen van de ander. De hypotheek is één van de schulden die voor de meeste mensen vrij duidelijk is. Wij krijgen echter veel vragen over de verdeling van de overige schulden na de scheiding. Gaat u scheiden met schulden? Hieronder leggen wij u alle mogelijkheden duidelijk uit. Zodat u weet wat u kunt verwachten. U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met onze scheidingsadviseurs als u vragen heeft over scheiden en schulden via 088-1881221.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen bent u beide hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden. Dit houdt in dat u op papier beide afzonderlijk verantwoordelijk bent voor het afbetalen van de schulden. Dit is ook het geval als u samen hebt afgesproken dat uw partner een schuld zal afbetalen. Omdat u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, bent ook u verantwoordelijk voor de afbetaling. De schuldeiser kan u beide aanspreken op het afbetalen van de schuld. U kunt dit alleen in overleg met de schuldeiser veranderen. Hieronder leggen wij u meer uit over schulden bij echtscheiding.

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Als u gaat scheiden met schulden en in gemeenschap van goederen bent getrouwd worden de schulden over u en uw partner verdeeld. U krijgt beide de helft van de schulden na scheiding. Dit geldt zelfs voor de schulden die of of uw partner voor het huwelijk zijn aangegaan.

Als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, zullen de schulden worden verdeeld zoals dit is vastgelegd in de voorwaarden. Het kan toch voorkomen dat u samen een gemeenschappelijk schuld bent aangegaan. De gemeenschappelijke schulden na echtscheiding moeten tussen u en uw partner worden verdeeld. Als u of uw partner deze schuld op zich wil nemen na de scheiding, moet u toestemming vragen aan de schuldeiser.

scheiden met schulden

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wilt u een echtscheiding aanvragen en heeft u schulden?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van echtscheiding. Onze deskundige adviseurs kunnen u alle mogelijkheden over de verdeling van de schulden duidelijk uitleggen zodat u weet wat de juiste keuze is. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Overige schuldverdeelopties

Als u andere regels wilt afspreken dan de bovenstaande opties heeft u toestemming van de rechter nodig. U kunt dan samen met uw partner een schuldverdeling opstellen. Als de rechter deze goedkeurt, kunt u de schulden zo verdelen. De rechter kan ook kiezen voor een andere verdeling als de schulden door één partner zijn gemaakt of als de schulden zijn gemaakt nadat u al uit elkaar was. Wij krijgen regelmatig de vraag: ‘Hoe zit het precies met de aansprakelijkheid schulden na scheiding?’ De schuldeisers zijn niet gebonden aan de uitspraak van de rechter, voor de schuldeisers blijven u en uw partner beide hoofdelijk aansprakelijk. Hieronder leest u wat u kunt doen als de schuldeiser niet akkoord wil gaan met uw schuldverdeling.

De schuldeiser gaat niet akkoord met uw schuldverdeling

Als u schulden na scheiding heeft moeten schuldeisers meestal akkoord gaan met de door u gekozen schuldverdeling. Als de schuldeiser niet akkoord gaat, kan deze u beide afzonderlijk aanspreken om de gehele schuld te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u een hypotheek heeft genomen op basis van twee inkomens. De schuldeiser kan er dan voor kiezen om niet akkoord te gaan omdat u na de scheiding de schuld moet afbetalen met één inkomen. Hierdoor moet de woning toch worden verkocht al heeft u samen met uw partner afspraken gemaakt. Heeft u specifieke vragen over uw persoonlijke situatie? U kunt contact opnemen met onze scheidingsadviseurs via 088-1881221.

  Neem contact op

  Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

  Onze werkwijze

  1.  Heeft u besloten om te gaan scheiden en heeft u schulden? Het is van belang om u goed te laten informeren over de verdeling van de schulden na de scheiding. Voor advies op maat kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze scheidingsadviseurs via het telefoonnummer  088-1881221.
  2.  Een van onze ervaren adviseurs bespreekt samen met u alle mogelijke opties over het verdelen van de schulden na uw scheiding. Zo kunt u de keuze maken die het beste bij uw situatie past.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

  Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

  Voorlopige voorziening

  Bij een scheiding met schulden moet alle schulden verdeeld worden tussen u en uw partner. Zowel de schulden die voor én tijdens het huwelijk zijn aangegaan vallen hieronder. De waarde van de schulden wordt bepaalt op de datum van de echtscheiding. Om te voorkomen dat u verantwoordelijk wordt voor toekomstige schulden kunt u voor de officiële scheidingsdatum een voorlopige voorziening aanvragen via een echtscheidingsadvocaat. De rechter zal dan alvast een voorlopige beslissing maken over de verdeling van de schulden.

  Echtscheidingsconvenant

  U kunt de afspraken over de verdeling van de schulden laten vastleggen in de echtscheidingsconvenant. Deze afspraken gelden dan tussen u en uw partner. Vervolgens kunt u toestemming vragen aan de schuldeisers. Als de schuldeiser toestemming geeft voor de overname van de schuld door u of uw partner, dan is de ander niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele schuld.