headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Scheiden met kinderen

Je hebt het lang uitgesteld. Je hebt jarenlang op je tanden gebeten. Enkel voor de kinderen. Je wilt hen geen scheiding aandoen. Toch gaat het niet langer. Jij en je ex-partner hebben het hoge woord uitgesproken. Jullie gaan scheiden. Maar hoe gaat dat, scheiden met kinderen?

Kind centraal

Wanneer je gaat scheiden wanneer je kinderen hebt, kom je zonder dat je het wil in de juridische molen terecht. Er moeten veel afspraken gemaakt worden en het doel kan uit het oog verloren worden. Vergeet nooit dat in deze scheiding jullie kind centraal staat. Wat wil hij/zij? Hoe kun je de schade voor het kind beperken? Hoe kun je proberen zo gemoedelijk mogelijk uit elkaar te gaan? Verlies deze vragen niet uit het oog tijdens de onderhandelingen.

In de volgende paragrafen wordt besproken welke zaken er komen kijken bij een scheiding met kinderen.

Omgangsrecht scheiden met kind

In Nederland heeft iedere ouder na een scheiding recht om het kind te zien. Tijdens de scheiding moet de omgangsregeling dus vastgelegd worden. Beide ouders moeten het kind mogen zien. Dat is een plicht.

Natuurlijk staat in de omgangsregeling altijd het kind centraal. Er zijn dus uitzonderingen die bepalen dat een omgangsregeling niet verplicht is. Een ouder mag zijn kind niet meer zien in de volgende gevallen:

  • De omgang levert ernstige geestelijke en lichamelijke schade op aan het kind. Dit belemmert de ontwikkeling.
  • De ouder is niet is staat of ongeschikt om zich aan de omgangsregeling te houden.
  • Het kind, dat ouder dan 12 is, maakt zelf ernstige bezwaren.
  • De omgangsregeling is in strijd met andere zwaarwegende gevallen.

Zijn deze vier zaken niet van toepassing, dan ben je bij een scheiding verplicht om een omgangsregeling op te stellen.

scheiden met kinderen

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Bent u van plan te scheiden van tafel en bed?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van scheiden van tafel en bed. Onze deskundige adviseurs weten precies wat de voordelen en nadelen van scheiden van tafel en bed zijn. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Co-ouderschap

Je zou ervoor kunnen kiezen om na de scheiding verder te gaan in co-ouderschap. Vooral wanneer je vriendschappelijk uit elkaar gaat, is dit een optie die vaak niet al te veel schade aan het kind brengt. Het betekent namelijk dat de ouders niet meer samen in een huis wonen, maar nog wel samen voor het kind zorgen. Beide ouders verdelen de taken eerlijk en zetten de zorg voor hun kind op de eerste plaats. De regels bij co-ouderschap zijn anders. Wil je dit dus voortzetten na de scheiden, lees dan even duidelijk in wat er anders is, of laat je informeren door een professional.

Ouderverstoting

Een scheiding kan heel veel schadelijke gevolgen hebben voor het kind. Er komt natuurlijk heel veel verdriet bij de scheiding kijken. Scheiden met kinderen kan daardoor erg zwaar zijn. Maar ook kan het kind boos zijn op een van de ouders. Het kind kan angstig worden (verlatingsangst wordt vaak door een scheiding veroorzaakt) en kan zich eenzaam gaan voelen. Maar, er kan ook een vorm van opluchting ontstaan. Eindelijk geen ruzies meer. Een scheiding regelen is soms beter voor het kind dan bij elkaar blijven.

Voor een kind is een scheiding een van de verschrikkelijkste dingen in het leven. Kinderen willen niet kiezen tussen beide ouders en er ontstaat in het kind een loyaliteitsconflict. Daarnaast voelen veel kinderen zich schuldig als een huwelijk uitdraait op een scheiding. “Ben ik echt zo lastig”, is een vraag die oudere kinderen zeg tijdens en na een scheiding vaak stellen.

Wanneer de ene ouder het kind bewust tegen de andere ouder opstookt, bestaat de kans dat de ouder verstoten wordt. Het Nederlands recht ziet dit als psychologische en zelfs kindermishandeling.

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Betrouwbaar & Ervaren
Altijd goed geregeld
Transparant & Deskundig

Onze werkwijze

  1. U heeft besloten te gaan scheiden en u heeft kinderen.  U bent op zoek naar een goede echtscheidingsadvocaat of mediator. U kunt vrijblijvend met onze scheidingsadviseurs bellen op telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren echtscheiding experts analyseert samen met u de opties die u heeft om uw scheiding zo deskundig en eerlijk te bewerkstelligen.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Ouderschapsplan

Het is dus heel erg belangrijk dat het kind zoveel mogelijk gespaard wordt. In Nederland is daarom bij een scheiding met kinderen een ouderschapsplan verplicht. Beide ouders kunnen dit plan samen opstellen wanneer ze nog goed door een deur kunnen met elkaar, maar in veel gevallen is dit niet het geval. In het ouderschapsplan staan onder andere afspraken rondom de omgangsregeling en de alimentatie. Wilt u een scheiding aanvragen? Bel dan 088-1881221.

Heb je het idee dat het bij jou helemaal de verkeerde kant op gaat? Schaam je dan niet en schakel meteen een advocaat of bemiddelaar in. Het kost wel wat geld, maar uiteindelijk is het vooral voor je kind beter. Een bemiddelaar is er een kei in om de neuzen dezelfde richting op te krijgen en tot overeenkomsten voor het ouderschapsplan te komen. Niks is zo killing voor een kind dan een langdurende vechtscheiding.

Scheiden met kind via rechter

Een scheiding met kinderen kan alleen via de rechter plaatsvinden. De rechter beoordeeld de overeenkomsten en besluit of het echtpaar uit elkaar mag gaan. Wanneer de rechter dit akkoord geeft gegeven, wordt de scheiding in het register geschreven. Pas dan kan ook voor beide ouders het nieuwe leven echt beginnen.