headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.

Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Scheiden huwelijkse voorwaarden

Voordat u gaat trouwen kunt u naar de notaris gaan om huwelijkse voorwaarden te laten opstellen. In deze voorwaarden staat beschreven hoe uw inkomen en bezit verdeeld wordt tijdens uw huwelijk. Als u dit niet doet bent u automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen. Als u gaat scheiden en op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, zijn deze voorwaarden bepalend voor de verdeling van het bezit na uw scheiding. Huwelijkse voorwaarden zijn geen standaard documenten. Daarom moet er bij de scheiding altijd goed worden gekeken naar de voorwaarden om te bepalen hoe de verdeling van uw bezittingen precies zal verlopen. Tijdens uw scheiding adviseren wij u over de verdeling. Hieronder leggen wij u precies uit hoe scheiden huwelijkse voorwaarden in zijn werkt gaat.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Als u gaat trouwen kunt u ervoor kiezen om te trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Als u getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden betekent dit dat er een overeenkomst gemaakt is waarin het recht op het bezit en inkomen van beide partners geregeld is. Bepaalde bezittingen en schulden zijn door deze regels geen gemeenschappelijke goederen maar blijven eigendom van één partner. Huwelijkse voorwaarden kunnen voor en tijdens het huwelijk worden opgesteld. Dit gebeurt vaak als één partner een eigen bedrijf start. Als u een geregistreerd partnerschap heeft, dan noemen we de voorwaarden partnerschapsvoorwaarden.

Als u gaat scheiden bij huwelijkse voorwaarden moet u rekening houden met de gemaakte afspraken bij de verdeling. De verdelingsregeling bij huwelijkse voorwaarden en scheiden hangt af van de vorm van huwelijkse voorwaarden die u heeft gekozen. Er bestaan verschillende vormen van huwelijkse voorwaarden omdat iedereen die gaat trouwen deze voorwaarden zelf opstelt. De bekendste twee vormen bespreken wij hieronder.

Koude uitsluiting

Bij koude uitsluiting is er helemaal geen sprake van gemeenschap van goederen. Zowel het inkomen als het bezit blijft privé eigendom. Bij de scheiding behouden beide partners alleen hun eigen vermogen. Deze vorm van huwelijkse voorwaarden kan een risico zijn voor de partner die geen vermogen opbouwt omdat hij of zij minder werkt. Dit kan het geval zijn als één ouder minder werkt om voor de kinderen te zorgen. De enige uitzondering op deze regel kan het pensioen zijn.

scheiden huwelijkse voorwaarden

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wilt u scheiden en bent u getrouwd op huwelijke voorwaarden?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied echtscheiding. Onze deskundige adviseurs kunnen u alle mogelijkheden duidelijk uitleggen zodat u weet hoe uw scheiding vanaf nu zal verlopen. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Beperkte gemeenschap

Bij beperkte gemeenschap is er sprake van een gemeenschappelijk deel en een privé deel van de bezittingen en het inkomen. De woning of de inboedel kan bijvoorbeeld gemeenschappelijk bezit zijn. Bij een echtscheiding moet alleen het gezamenlijke vermogen verdeeld worden. Wilt u meer informatie over scheiden met huwelijkse voorwaarden? U kunt contact opnemen met onze adviseurs via 088-1881221.

Periodieke verrekenbeding

Als u gaat scheiden onder huwelijkse voorwaarden kunnen de voorwaarden verzacht worden door het opnemen van een verrekenbeding bij het scheiding aanvragen. Er worden dan afspraken gemaakt over het verrekenen van bepaalde inkomsten of waarden. Hierdoor wordt het nadeel voor de niet-verdienende of niet-vermogende partner gedeeltelijk gecompenseerd. De gezamenlijke inkomsten die niet gebruikt worden, worden door de verrekening verdeeld. Er zijn twee mogelijkheden van verrekening huwelijkse voorwaarden bij scheiding die het meeste worden gebruikt: Periodieke verrekenbeding en finaal verrekenbeding.

Bij p
eriodiek verrekenbeding vindt er aan het eind van elk jaar een verrekening plaats. Het overgebleven saldo op de en/of rekening wordt in dit geval eerlijk over de partners verdeeld. Het privé vermogen blijft gescheiden en de inkomsten uit arbeid worden aan het eind van het jaar verdeeld. Alle inkomsten worden op een gemeenschappelijke en/of rekening gestort. De vaste lasten worden van deze rekening betaald. In de praktijk vergeten mensen deze verrekening vaak. Als er later een echtscheiding plaatsvindt leidt dit vaak tot lastige discussies. Heeft u vragen over huwelijkse voorwaarden en scheiden? U kunt ons altijd bereiken via 088-1881221.

  Neem contact op

  Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

  Betrouwbaar & Ervaren
  Altijd goed geregeld
  Transparant & Deskundig

  Onze werkwijze

  1.  Heeft u besloten om te gaan scheiden en bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Het is van belang om u goed te laten informeren over alle mogelijkheden na de scheiding. Voor advies op maat over scheiden met huwelijkse voorwaarden kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze scheidingsadviseurs
   op telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren adviseurs bespreekt samen met u alle mogelijke opties over het verdelen van de inkomsten en bezittingen na uw scheiding. Zo kunt u de keuze maken die het beste bij uw situatie past
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

  Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

  Finaal verrekenbeding

  Bij finaal verrekenbeding wordt bij een scheiding het gezamenlijke vermogen op dezelfde manier verdeeld als bij gemeenschap van goederen het geval was geweest. Er vindt pas een verrekening plaats op het moment dat u gaat scheiden. Het is mogelijk om een aantal zaken buiten deze verdeling te houden, bijvoorbeeld vermogen dat een partner al voor het trouwen had of vermogen dat geërfd is.

  Er ontstaan geregeld problemen bij de verrekening. Periodieke verrekening wordt vaak vergeten. Verder ontstaan er ook vaak discussies over wat er precies onder het begrip ‘inkomsten’ valt. Huwelijkse voorwaarden zijn voor de meeste mensen erg ingewikkeld om goed te begrijpen. Het is daarom handig om contact op te nemen met een professional. Voor informatie over scheiding met huwelijkse voorwaarden kunt u altijd contact opnemen met onze deskundige adviseurs via 088-1881221.