headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Scheiden gemeenschap van goederen

Gemeenschap van goederen en scheiden

Jullie hadden er goed over nagedacht tijdens het trouwen. Jullie durfden het wel aan om in gemeenschap van goederen te trouwen. Jullie waren een team en zouden alles delen. Je wist zeker dat als het ooit mis zou gaan, de scheiding toch gemoedelijk zou lopen. Toch, nu is het zover, wat kun je het beste doen wanneer je getrouwd bent in gemeenschap van goederen en je wilt scheiden?

Wat betekent gemeenschap van goederen?

Wanneer je gaat trouwen kies je of je dat doet onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Trouwen in gemeenschap van goederen betekent dat alle individuele bezittingen na de voltrekking van het huwelijk van jou en je partner zijn. Je hebt dus geen gescheiden bezittingen, alles wat jullie kopen en bezitten is van jullie samen.

Bij een scheiding bij een huwelijk in gemeenschap van goederen moeten alle bezittingen eerlijk verdeeld worden. De afspraken over deze verdeling worden wettelijk vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Boedelverdeling

Wanneer het besluit is genomen om te scheiden, is het belangrijk om te starten met de boedelverdeling. In de boedelverdeling worden zaken meegenomen als: bezittingen, pensioen, vermogen, verzekeringen, banksaldi en schulden. De verdeling van al deze zaken moet eerlijk geschieden. En dat kan een erg lastige klus zijn. En uit ervaring blijkt dat het verdelen van de bezittingen vaak gemakkelijker verloopt dan de verdeling van de schulden. Overweeg een bemiddelaar in te schakelen wanneer de boedelverdeling minder gemoedelijk verloopt.

scheiden gemeenschap van goederen

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wilt u de gemeenschap van goederen scheiden?

Het Nationaal Scheidingsbureau is de echtscheiding expert. Ook voor het scheiden van de gemeenschap van goederen bent u hier op de juiste plek. Onze deskundige adviseurs weten precies wat de gevolgen zijn. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Scheiden gemeenschap van goederen, huis

Een van de dingen die vaak lastig te verdelen is tijdens een scheiding bij gemeenschap van goederen is het huis. Beide partners willen vaak in de woning blijven wonen en tijdens de verdeling ontstaat ruzie over wie het huis krijgt. In veel gevallen komt het stel niet tot overeenstemming en moet het huis noodgedwongen verkocht worden. De opbrengst wordt dan onder beide partners verdeeld.

Wanneer je wel tot overeenstemming komt, moet de partner die het huis verlaat vaak uitgekocht worden. Dat betekent dat de ex-partner het huis verlaat, maar toch de helft van de getaxeerde waarde mee krijgt. De bezittingen, waaronder dus ook het huis, moeten immers eerlijk gedeeld worden bij een echtscheiding.

Scheiden gemeenschap van goederen, schulden

Dat je bij het verdelen van het huis een som geld mee kunt krijgen lijkt een voordeel van de scheiding aanvragen. Toch werkt het ook de andere kant op. Want wanneer een van de partners een schuld heeft, wordt die ook op jullie beiden verhaald. De openstaande hypotheek is bijvoorbeeld een schuld die op jullie beiden verhaald wordt. Vaak wordt deze schuld al meegenomen in de verdeling van het huis. Maar ook bijvoorbeeld het rood staan bij de bank is een schuld van jullie beiden, die in principe eerlijk verdeeld dient te worden.

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Betrouwbaar & Ervaren
Altijd goed geregeld
Transparant & Deskundig

Onze werkwijze

  1. U heeft besloten de gemeenschap van goederen te scheiden. U kunt direct contact opnemen met onze scheidingsadviseurs op telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren adviseurs analyseert samen met u de opties die u heeft om echtscheiding zo goed mogelijk te laten verlopen..
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Nadelen scheiden gemeenschap van goederen

Het scheiden van elkaar bij gemeenschap in goederen heeft voornamelijk nadelen. Gemeenschap van goederen is duidelijk gebaseerd op een huwelijk voor het leven. Dan maakt het niet uit wat van wie is, samen ben je 1. Wanneer het mis gaat, ben je nog steeds 1, maar dat wil je niet meer. En omdat wij als mens vaak nu eenmaal heel zelfzuchtig zijn, is de kans dat een scheiding bij gemeenschap van goederen goed verloopt klein. Opeens willen beiden partners dan de meest waardevolle bezittingen en de minste schulden overnemen. Vaak eindigt zo’n scheiding in een vechtscheiding.

Vechtscheiding

Een vechtscheiding is heel erg naar voor alle betrokkenen van de scheiding. Het kan lang duren voordat er een akkoord over de verdeling is en ook kunnen er in geval dat er kinderen zijn, moeilijkheden zijn in verband met het ouderschapsplan. Over de hoge kosten voor de advocaat en bemiddelaar nog niet te spreken. Bij scheiden met kinderen gelden er andere regels.

Schakel dus direct hulp in, wanneer je het gevoel hebt dat jouw scheiding weleens op een vechtscheiding kan uitlopen. Een bemiddelaar is neutraal en zal alleen maar helpen om tot overeenkomsten te komen. De kans dat de scheiding dan sneller voltrokken wordt zonder fysieke en psychische schade aan een van de partijen is dan groot.

Gaat het allemaal wel gewoon volgens het boekje, en zijn jullie een kei in het verdelen van de inboedel? Pak het dan zelf op en laat het niet uitkomen op een vechtscheiding. Sluit het boek snel en begin op een nieuwe pagina. Succes!