headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Samenlevingscontract ontbinden

Als u samenwoont en besluit uit elkaar te gaan moeten er verschillende zaken geregeld worden. Bij een samenlevingscontract ontbinden zijn de regels zijn anders dan als u en uw partner getrouwd waren geweest. Als u een samenlevingscontract heeft opgesteld kunnen hier afspraken in staan over bijvoorbeeld uw koopwoning. Het kan ook zo zijn dat niet alle onderwerpen besproken zijn in het samenlevingscontract. Wij zullen u op deze pagina uitleggen waar u allemaal rekening mee moet houden als u een samenlevingscontract wilt ontbinden. Als u persoonlijk advies wilt van één van onze adviseurs kunt u 7 dagen per week contact opnemen via het telefoonnummer 088-1881221.

Ontbinding samenlevingscontract

Gaat u uit elkaar na samenwonen? Het ontbinden van een samenlevingscontract is vaak simpel. Als u goed contact heeft met uw ex partner kunt u samen een document opstellen waarin u aangeeft dat het samenlevingscontract ontbonden wordt. Als u dit document allebei ondertekent is dit soms voldoende. Als u geen goed contact meer heeft kunt u een aangetekende brief sturen aan uw ex partner. De datum van de poststempel van de brief wordt dan als einddatum van het samenlevingscontract gezien. Uit elkaar gaan met samenlevingscontact kan zwaarder zijn dan u gehoopt had. Vaak moet u meerdere zaken regelen als u uit elkaar gaat. Hieronder leest u waar u rekening mee moet houden.

Minderjarige kinderen

Als u en uw partner uit elkaar gaan na samenwonen met kind, kunt u ervoor kiezen om iets voor uw kind te regelen. Bij het ontbinden van een samenlevingscontract bent u niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Toch kunt u ervoor kiezen om net zoals bij scheiden met kinderen een ouderschapsplan op te stellen. In dit document legt u de afspraken over de opvoeding en de zorg van de kinderen vast en staan de afspraken over de kinderalimentatie. Vaak is het handig om duidelijke afspraken te maken, dit zorgt voor duidelijkheid voor de kinderen en hierdoor vermijdt u conflicten in de toekomst. U kunt hierbij denken aan afspraken over het verblijf van de kinderen tijdens feestdagen en vakanties. Heeft u vragen over het opstellen van een ouderschapsplan? U kunt 7 dagen per week contact met ons opnemen via 088-1881221.

samenlevingscontract ontbinden

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wilt u informatie over het ontbinden van uw samenlevingscontract?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van uit elkaar gaan. Onze deskundige adviseurs weten dat er veel geregeld moet worden, ook als u niet getrouwd bent. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze experts.

echtscheidingsadvocaat

Koopwoning

Gaat u uit elkaar met samenlevingscontract en koophuis? Als u samen met uw partner een huis heeft gekocht kunt u ervoor kiezen dat één van beiden in het huis blijft wonen. U kunt in dit geval het beste contact opnemen met uw hypotheekadviseur of bank om te kijken of dit een haalbare optie is. U kunt er ook voor kiezen om de woning te verkopen. Meestal zijn er afspraken over de woning opgenomen in het samenlevingscontract. Als dit niet het geval is moet de waarde van woning door de helft worden gedeeld. Het gaat hier om de waarde van de woning en het geld dat u in de woning heeft geïnvesteerd. Als u het niet met deze regels eens bent, omdat u bijvoorbeeld vind dat u meer geld in de woning heeft gestoken dan uw ex partner, kunt u naar de rechter stappen. Wilt u een samenlevingscontract ontbinden met eigen huis? Houdt u er rekening mee dat u beide hoofdelijk aansprakelijk blijft voor de hypotheek als de woning nog niet verkocht is. Als de woning in waarde daalt, heeft dit gevolgen voor u beide.

Partneralimentatie

Al er is geen sprake van een echtscheiding, er zijn toch een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden bij het samenlevingscontract beëindigen. Na het ontbinden van een samenlevingscontract is er geen wettelijke verplichting tot het betalen van partneralimentatie. Het is wel mogelijk voor de rechter om partneralimentatie toe te kennen op grond van ‘redelijkheid en billijkheid’. In dit geval wordt de meest verdienende partner verplicht om partneralimentatie te betalen aan de minstverdienende partner. Het gaat hier om een financiële bijdrage in het levensonderhoud van uw ex partner, dit staat los van kinderalimentatie.

  Neem contact op

  Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

  Betrouwbaar & Ervaren
  Altijd goed geregeld
  Transparant & Deskundig

  Onze werkwijze

  1.  Woont u samen en heeft u besloten om uit elkaar te gaan? Er zijn een aantal zaken die u moet regelen. Voor advies over de ontbinding van uw samenlevingscontract kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze adviseurs via het telefoonnummer 088-1881221.
  2.  Eén van onze ervaren adviseurs bespreekt samen met u alle belangrijke onderwerpen die van belang zijn voor de ontbinding. Zo weet u zeker dat u alles goed geregeld heeft.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste notaris bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

  Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

  Testament, pensioen en vermogen

  Er zijn een aantal onderwerpen waar de meeste mensen niet gelijk aan denken als ze een samenlevingscontract ontbinden. Toch is het erg belangrijk om alles goed te regelen. U moet rekening houden met het aanpassen van uw testament en pensioen. Als u uw partner heeft opgenomen in uw testament, kunt u dit aanpassen als u uit elkaar gaat. Verder moet u niet vergeten om het aan te passen, als u en uw partner elkaar hebben aangemerkt pensioenpartner. Als u samen met uw partner geld gespaard heeft of een lening bent aangegaan, kunt u dit verdelen als u uit elkaar gaat.
  U kunt ervoor kiezen om alle afspraken bij een notaris vast te laten leggen. Dit is niet verplicht maar zorgt wel voor extra zekerheid.