headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Ouderschapsplan zonder verassingen

Als u gaat scheiden terwijl u kinderen heeft zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. U moet een ouderschapsplan maken als u gaat scheiden. Dit is wettelijk verplicht wanneer u gaat scheiden en getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Het is ook verplicht om een ouderschapsplan op te stellen als u gaat scheiden nadat u samenwoonde en het gezamenlijke gezag had over de kinderen.

In het ouderschapsplan staan de afspraken over de opvoeding en verzorging van uw kinderen beschreven. Hieronder vindt u alle informatie over het opstellen van een ouderschapsplan.

Wat houdt het ouderschapsplan in?

U bent waarschijnlijk op zoek naar een voorbeeld ouderschapsplan, zodat u precies weet wat daar allemaal in hoort te staan. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over de volgende onderwerpen:

 • De zorgregeling. Hierin wordt vastgelegd hoe de zorg en de opvoeding van de kinderen wordt verdeeld.
 • De omgangsregeling. Hierin staat hoe de omgang met de kinderen geregeld zal worden.
 • De manier waarop de ouders elkaar op de hoogte houden over belangrijke zaken, bijvoorbeeld medische behandelingen.

Als u dit alles bespreekt is het ouderschapsplan rechtsgeldig. Het is erg handig om meer afspraken vast te leggen in het ouderschapsplan. Hierdoor worden conflicten vermeden. Dit is voor de kinderen en de ouders het prettigst. Hieronder vindt u uitgebreide informatie over de inhoud van het ouderschapsplan.

De zorgregeling

U moet de zorgregeling bespreken bij het ouderschapsplan maken. In de zorgregeling wordt vastgelegd hoe de zorg en de opvoeding van de kinderen na de scheiding zal worden geregeld. U kunt hierbij denken aan afspraken over hoeveel dagen het kind bij elke ouder verblijft, hoeveel tijd het kind met elke ouder doorbrengt en welke taken beide ouders op zich zullen nemen na de scheiding.

ouderschapsplan

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wilt u een ouderschapsplan opstellen?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert in het opstellen van ouderschapsplannen. Onze deskundige adviseurs kunnen u alle mogelijkheden duidelijk uitleggen zodat u weet wat het beste bij uw situatie past. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

De omgangsregeling

Bij het ouderschapsplan opstellen bespreekt u de omgangsregeling. In de omgangsregeling wordt besproken hoe de omgang met de kinderen na de scheiding geregeld zal worden. Hierin kunt u ook vastleggen hoe de omgang met de familie geregeld zal worden. Het ligt aan uzelf en uw kinderen welke regels u hiervoor wilt. Het komt vaak voor dat de kinderen grotendeels bij de verzorgende ouder wonen en eens per twee weken een weekend, en de helft van de vakanties en feestdagen, bij de andere ouder slapen. Een andere vorm is co-ouderschap. Hierbij delen de ouders de opvoeding en de zorg voor de kinderen volledig. Het is ook een optie om de omgangsregeling helemaal zelf op maat te laten opstellen. Wanneer u de scheiding aanvragen gaat, worden al deze zaken zorgvuldig meegenomen.

Overige afspraken

Wij hebben gemerkt dat het makkelijker is voor de kinderen als zoveel mogelijk afspraken tussen de ouders duidelijk zijn vastgelegd. Door ook de dagelijkse dingen alvast duidelijk af te spreken ontstaan er later zo min mogelijk conflicten. Dit is het fijnst voor de ouders en de kinderen.
Hieronder vindt u een lijst met andere onderwerpen die handig zijn om mee te nemen als u een ouderschapsplan opstellen gaat:

 • Het is handig om regels af te spreken die binnen beide huishoudens gelden. Bijvoorbeeld, het maken van huiswerk, het geven van straf, de bedtijd, regels omtrent eten en het spelen bij vriendjes en vriendinnetjes. 
 • Het afspreken welke beslissing de ouders voortaan samen of apart zullen maken. U kunt denken aan de aanschaf van dure cadeaus zoals mobiele telefoons en laptops, de schoolkeuze, deelname aan sport en uitgaan.
 • Waar de kinderen verblijven tijdens feestdagen en vakanties.
 • Afspraken over taken binnen de opvoeding. U kunt denken aan bezoeken aan de kapper of (beugel)tandarts of het halen en brengen naar sport- en muziekles, het betalen van zakgeld en het helpen bij het huiswerk.
 • Vastleggen wie er naar ouderavonden en 10-minutengesprekken gaat, wie het huiswerk controleert of bijles regelt.

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Betrouwbaar & Ervaren
Altijd goed geregeld
Transparant & Deskundig

Onze werkwijze

 1.  Heeft u besloten om te gaan scheiden en heeft u kinderen? Voor het maken van het ouderschapsplan kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze scheidingsadviseurs via het telefoonnummer 088-1881221.
 2. Een van onze ervaren adviseurs bespreekt samen met u alle mogelijke opties voor het opstellen van een ouderschapsplan om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

 3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Het belang van het kind staat altijd voorop!

Het is duidelijk dat elke ouder het beste voor zijn kind wil. Het is erg belangrijk om ook tijdens de scheiding het belang van het kind altijd voorop te stellen. Wij begrijpen dat dit niet altijd gemakkelijk is en kunnen u daarom helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan.

De kinderen betrekken bij het ouderschapsplan

Het belang van het kind staat altijd voorop bij een echtscheiding! Daarom is het verplicht om uw kinderen te betrekken bij het ouderschapsplan maken. Vaak kunnen kinderen hun eigen behoeften duidelijk onder woorden brengen, al zijn ze nog jong. Daarom raden wij het sterk aan om met uw kinderen te overleggen tijdens het opstellen van het ouderschapsplan.

Het ouderschapsplan aanpassen

Als u het ouderschapsplan heeft opgesteld blijft dit niet eeuwig hetzelfde. Het is de bedoeling dat de ouders meerdere keren per jaar samenkomen om te bespreken hoe het gaat met de kinderen. Het ouderschapsplan komt dan ook ter sprake. Als blijkt dat het plan beter kan, dan is het handig om het ouderschapsplan aan te passen. Wij raden u aan om de kinderen ook te betrekken bij het aanpassen van het ouderschapsplan. Uw kinderen kunnen vaak goed aangeven wat ze goed vinden gaan en wat beter kan. U moet wel in de gaten houden dat u niet te vaak veranderingen maakt, dit kunnen kinderen erg verwarrend vinden.