headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Omgangsregeling

Als u gaat scheiden en kinderen heeft moet u een ouderschapsplan opstellen. Een onderdeel van het ouderschapsplan is de omgangsregeling. In de omgangsregeling bespreekt u hoe de omgang met de kinderen geregeld zal worden. Het is erg belangrijk om een goede omgangsregeling op te stellen omdat u als ouder het recht heeft om uw kinderen te zien. Door goede afspraken te maken zorgt u ervoor dat conflicten in de toekomst voorkomen worden. Zodat u en uw kinderen deze moeilijke situatie het beste doorkomen. Hieronder leggen wij u in detail uit waar u rekening mee moet houden bij het maken van een omgangsregeling.

Wat is een omgangsregeling?

Een omgangsregeling wordt ook wel een bezoekregeling genoemd. In de omgangsregeling kind staat vastgelegd hoe vaak de niet-verzorgende ouder het kind mag zien. Hiermee bedoelen we de ouder waarbij het kind niet woont na de echtscheiding. De verzorgende ouder is de ouder waarbij het kind het meeste verblijft, deze ouder neemt de meeste taken van de opvoeding en de verzorging op zich. De ouders moeten zelf afspraken maken over hoe vaak en wanneer de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zijn. Als de ouders hier samen niet uitkomen dan zal de rechter hier een beslissing in maken. U wilt dit natuurlijk niet zover laten komen. Daarom kunnen onze adviseurs u helpen bij het opstellen van een omgangsregeling. Waarschijnlijk heeft u behoefte aan een voorbeeld omgangsregeling. Hieronder zullen we bespreken hoe deze er in de praktijk uit ziet. 

Een omgangsregeling in de praktijk

Voorheen was het gebruikelijk om een standaard omgangsregeling af te spreken. Hierbij wonen de kinderen meestal bij de moeder en slapen ze één weekend per twee weken en de helft van de vakanties en feestdagen bij de vader. Tegenwoordig gaan vaders steeds een grotere rol spelen in de opvoeding van de kinderen. Er wordt steeds vaker gekozen voor co-ouderschap. Hierbij nemen beide ouders vijftig procent van de zorg en opvoeding van de kinderen op zich. Scheiden met kinderen brengt altijd extra zaken met zich mee.

Er moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de omstandigheden, zoals de leeftijd van de kinderen. Bij een omgangsregeling baby zijn de afspraken meestal net iets anders omdat de baby vaak bij de moeder is, bijvoorbeeld vanwege borstvoeding. Als de kinderen nog erg jong zijn of als één ouder niet in de buurt van de school en sportclubjes woont dan zijn de kinderen vaker bij de verzorgende ouder. U zult deze praktische zaken zelf moeten meenemen bij uw beslissing. U kunt ook de omgangsregels voor uw familie meenemen. Zo kunt u een omgangsregeling grootouders beschrijven.

omgangsregeling

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wilt u advies over uw omgangsregeling?

 

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van het opstellen en wijzigen van uw omgangsregeling. Onze deskundige adviseurs kunnen alle mogelijke omgangsregelingen met u bespreken zodat u weet welke optie het beste bij uw kinderen past. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Kinderen betrekken bij een omgangsregeling

Het is voor iedereen duidelijk dat het belang van het kind altijd voorop staat. Dit is vooral het geval bij het opstellen van de omgangsregeling. Soms is het lastig om in te schatten wat het beste is voor uw kinderen. Als de kinderen wat ouder zijn kunt u ze vaak zelf vragen wat ze prettig vinden. Bij welke ouder ze de meeste tijd willen door brengen. Hier kunnen meerdere factoren meespelen, zoals waar hun vrienden en vriendinnen wonen. Het werkt vaak erg goed als de kinderen mee beslissen bij het omgangsregeling opstellen.

Mijn ex-partner houdt zich niet aan de omgangsregeling

Uw ex-partner mag u natuurlijk niet weghouden bij uw eigen kinderen. Dit is schadelijk voor u en voor uw kind. Helaas horen wij vaak dat er sprake is van omgangsregeling weigeren. Als uw ex-partner zich niet aan de omgangsregeling houdt zijn er een aantal stappen die u kunt ondernemen. U kunt via een advocaat contact opnemen met uw ex-partner. Als dit niet genoeg is kunt u ervoor kiezen om naar de rechter te stappen. Onze adviseurs kunnen u verder helpen als u in deze lastige situatie zit. Ook als u vragen heeft over alimentatie.

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Betrouwbaar & Ervaren
Altijd goed geregeld
Transparant & Deskundig

Onze werkwijze

  1.  Heeft u besloten om te gaan scheiden en heeft u kinderen? Voor het opstellen van een omgangsregeling kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze scheidingsadviseurs via het telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren adviseurs bespreekt samen met u alle mogelijke opties voor het opstellen van een omgangsregeling zodat u de beste regeling voor uw kinderen kunt treffen.
  3. Als wij alle informatie van u ontvangen hebben zullen wij contact opnemen met een jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Omgangsregeling wijzigen

Wij krijgen vaak vragen over het omgangsregeling wijzigen. Helaas is het erg moeilijk om een bestaande omgangsregeling aan te passen of te beëindigen. Beide ouders moeten na overleg met het nieuwe plan in stemmen. Het is aan te raden om hierbij een mediator in te schakelen.
Als u
eenzijdig de omgangsregeling wilt aanpassen of beëindigen is dit nog lastiger. Om de rechter te overtuigen deze aan te passen heeft u zwaarwegende argumenten nodig. Uw ex-partner moet zich structureel niet aan de afspraken hebben gehouden.
U zult een kortgedingprocedure moeten aanspannen als u op korte termijn een uitspraak van de recht
er wilt over de omgangsregeling. In deze versnelde procedure doet de rechter een voorlopige uitspraak. Als u via de rechter de omgangsregeling wilt aanpassen, een kortgedingprocedure wilt aanspannen of op zoek bent naar een mediator kunt u altijd contact met ons opnemen voor advies.