headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Kosten scheiding

Het besluit is niet meer terug te draaien. Jij en je partner weten het zeker. Het huwelijk geeft geen zin meer en jullie gaan scheiden. Je weet dat er juridisch heel veel geregeld moet worden. En je komt erachter dat scheiden niet zomaar achter de rug is. Maar voordat je je daar zorgen over kunt maken, vraag je je af: wat zijn de kosten van een scheiding?

Wat kost een advocaat?

Als je gaat scheiden zijn sommige kosten onvermijdelijk. Je hebt in veel gevallen een advocaat nodig die bemiddelt tussen jou en je ex-partner. Deze advocaat voert zijn diensten niet gratis uit, zoals dat vaak in boeken of films pro deo wordt gedaan. De advocaat kost geld.

Een gemiddelde advocaat kost tussen de € 150,00 en € 200,00 per uur. Vaak is het mogelijk om met de advocaat te spreken over zijn uurtarief. Soms kan er nog wat afgehaald worden. Heb je een scheiding die niet al te ingewikkeld is, dan is het aan te raden om een bepaald aantal uren af te kopen. Gemiddeld kom je dan uit op zo’n € 2.500,00 voor enkel de advocaat.

Wat kost een scheidingsbemiddelaar of mediator?

Is de scheiding heel ingewikkeld en kom je er zelf niet uit met je ex-partner? Dan kun je een scheidingsbemiddelaar of mediator inschakelen. De grote vraag is: wat kost een mediator, die ervoor zorgt dat de scheiding zo soepel mogelijk verloopt?

Vaak zijn mediators of scheidingsbemiddelaars zelfstandigen die zelf hun prijs bepalen. Het is dus lastig om hier een concreet bedrag voor te noemen. Bij de meeste mediators betaal je een basisbedrag en kun je extra opties kiezen waar je dan extra voor betaalt. Reken bij het inschakelen van een mediator of scheidingsbemiddelaar op een kostenpost van tussen de € 750,00 en € 1.250,00.

Ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Dan kan het weleens een goed idee zijn om voor een mediator te kiezen die aangesloten is bij het NMI of vFAS. Veel verzekeren vergoeden tot zo’n € 3.000,00 wanneer je gebruikmaakt van een mediator die bij een van deze twee organisaties aangesloten is.

kosten scheiding

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Bent u van plan te scheiden ?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van scheiden. Onze deskundige adviseurs weten precies wat de voordelen en nadelen van scheiden zijn. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Wat kost een scheiding?

Een scheiding kost dus erg veel geld, zeker als je bovenstaande bedragen bij elkaar optelt. Al snel ben je € 2.000,00 armer. Een mediator vervult vaak de rol van advocaat, dus je hoeft de twee bedragen niet bij elkaar op te tellen. In een vechtscheiding helpt het inschakelen van een advocaat vaak beter, omdat die voor de meeste mensen meer gezag uitoefent.

Wanneer er geen mediator aan te pas komt, kost de scheiding, zonder uurtarief van de advocaat, zo’n € 1.600,00. Dit bedrag is gebaseerd op de hele scheiding, dus wordt als het goed is gedeeld door u en uw ex-partner. Een flink bedrag. Niet gek dus dat u aan manieren denkt om de kosten te drukken.

Zijn de kosten van een scheiding aftrekbaar?

Allereerst kunt u natuurlijk denken aan aftrekbaarheid bij de belastingdienst. Op zich zijn de kosten van een scheiding aanvragen niet aftrekbaar. Behalve wanneer het gaat om alimentatie. Degene die alimentatie betaalt het bedrag als aftrekpost gebruiken bij de belastingdienst. Voorwaarde is wel dat de alimantatiebetalende genoemd is in het echtscheidingsconvenant.

De kosten die de ontvanger van de alimentatie voor het ontvangen van de alimentatie betaalt, zijn ook aftrekbaar. Dit zijn bijvoorbeeld proceskosten en kosten voor juridische hulp. Vraag daarom altijd je advocaat om zijn werkzaamheden te specificeren op de factuur.

 

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Onze werkwijze

  1. U heeft besloten te gaan scheiden en bent op zoek naar een goede echtscheidingsadvocaat of mediator. U kunt vrijblijvend met onze scheidingsadviseurs bellen op telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren adviseurs analyseert samen met u de opties die u heeft om uw scheiding  zo deskundig, goedkoop en eerlijk te bewerkstelligen.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Scheiden zonder kosten

Nadat je dit allemaal gelezen hebt, is het begrijpelijk dat je graag zou willen scheiden zonder kosten. Bij geregistreerd partnerschap zonder kinderen is dit mogelijk, maar wanneer er een huwelijk is voltrokken of wanneer jullie kinderen hebben, moet de echtscheidingsprocedure via de rechtbank lopen. Je ontkomt er dan niet aan om een notaris of advocaat en rechter in te schakelen. Kosteloos scheiden is in Nederland dus niet mogelijk.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Scheiden is duur. Dat is een feit. Het is dan ook niet gek als je dat geld niet hebt. Wat doe je dan? Bij iemand blijven in een huwelijk dat niet meer loopt of zoek je een andere oplossing? De gemeente snapt dat niet iedereen de kosten van een scheiding kan betalen en daarom kun je als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, gebruikmaken van gesubsidieerde rechtsbijstand. De gemeente betaalt dan een deel van je scheiding.