headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Kinderalimentatie

Als je gaat scheiden en je hebt kinderen, weet je zeker dat je te maken krijgt met kinderalimentatie. Kinderalimentatie is een ingewikkeld begrip en er kleven veel regels aan. Maar voordat er überhaupt aan de regels gedacht kan worden, moet er een akkoord bereikt worden met je ex-partner. En dat kan nog weleens lastig zijn.

Wat is kinderalimentatie?

Toen jij met je partner kinderen kreeg, werd je verantwoordelijk voor het zorgen voor je kind. Normaal gesproken doe je dat samen met je partner, maar als je gaat scheiden, liggen de verhoudingen iets anders. De kans is ook groot dat je niet meer bij elkaar woont. Na de scheiding heb je geen verplichtingen meer naar je partner toe, maar nog wel naar je kind. Tot het 21ste levensjaar ben jij mede verantwoordelijk voor de zorg van je zoon of dochter.

Wanneer je ex-partner niet genoeg verdient om voor je kind te zorgen, moet jij in de vorm van kinderalimentatie financieel aan de zorg bijdragen. Woont het kind bij jou en verdien jij niet genoeg? Dan zul je kinderalimentatie ontvangen voor de zorg van het kind.

Ouderschapsplan

De basis van de kinderalimentatie ligt in de afspraken die tijdens de scheiding gemaakt worden. Deze afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan en als de scheiding bij de rechter ligt, zal hij deze afspraken beëdigen wanneer hij de scheiding uitspreekt. Vanaf dat moment gaat de alimentatie in.

Hoogte kinderalimentatie

De meest gestelde vraag tijdens het maken van afspraken is hoe hoog de kinderalimentatie moet zijn. Je bent vrij om dit samen met je ex-partner af te spreken. Deze zelfgemaakte afspraken moeten alsnog in het ouderschapsplan staan, anders zijn ze niet rechtsgeldig. Heel vaak lukt het niet om met je partner deze afspraken te maken zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Hij of zij zal dan helpen bij het berekenen van de kinderalimentatie.

kinderalimentatie

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Bent u van plan te scheiden ?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van scheiden . Onze deskundige adviseurs weten precies wat de voordelen en nadelen van scheiden en kunnen bemiddelen bij het bepalen van de alimentatie. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Op internet kun je veel modellen vinden om de kinderalimentatie te berekenen. Deze modellen houden rekening met de draagkracht van beide ouders. Dit is een mooie richtlijn, maar het vaststellen van het bedrag blijft toch maatwerk. Voor ieder gezin zal dit weer anders zijn. In ieder geval moet de ouder met het ouderlijk gezag zonder problemen het kind kunnen onderhouden. Er is geen minimumbedrag voor de alimentatie vastgesteld. Veel mensen wisten niet dat dit ook bij de scheiding regelen hoorde.

Is het aftrekbaar?

Voor 2015 was de kinderalimentatie aftrekbaar bij de belastingdienst. Sinds 1 januari 2015 is de belastingaftrek komen te vervallen. Gelukkig zijn er nog wel andere regelingen rondom kinderalimentatie. Zo krijgt de ouder die alimentatie betaalt zorgkorting, dat is zo’n € 5,00 per dag. Gemiddeld ligt deze korting tussen de 15 en 20%. Dit percentage is afhankelijk van de draagkracht van beide ouders.

Kinderalimentatie bij kinderen ouder dan 18 jaar

Als ouder ben je verplicht mee te betalen aan de zorg van je kind tot zijn of haar 21ste levensjaar. Als je kind 18 wordt, is hij of zij echt meerderjarig. Heeft dat nog gevolgen voor de alimentatie voor kinderen? Nee. Alleen worden de afspraken over de alimentatie vanaf deze leeftijd met het kind zelf gemaakt en niet meer met de ouder bij wie het kind inwoont.

 

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Betrouwbaar & Ervaren
Altijd goed geregeld
Transparant & Deskundig

Onze werkwijze

  1. U heeft besloten te gaan scheiden en bent op zoek naar een goede echtscheidingsadvocaat of mediator. U kunt vrijblijvend met onze scheidingsadviseurs bellen op telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren adviseurs analyseert samen met u de opties die u heeft om uw scheiding zo deskundig en eerlijk te bewerkstelligen.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Kinderalimentatie en studiefinanciering

Je wilt natuurlijk altijd het beste voor je kind. Je wilt dus ook graag dat hij of zij gaat studeren en een vaak gaat leren. Vaak gaat met een studie studiefinanciering gepaard. Wanneer een kind alimentatie ontvangt, kan hij of zij nog steeds studiefinanciering krijgen. Studiefinanciering wordt getoetst op het inkomen van beide ouders.

De ouders zijn namelijk nog steeds verantwoordelijk voor de zorg van hun kind. Maar studeren is duur en dat weet de overheid ook. De overheid toetst het inkomen van beide ouders en vult het tekort aan door middel van de studiefinanciering. Zo is het voor elk kind in Nederland mogelijk om te studeren, een vak te leren en dus later een goede baan te krijgen.

Zijn er problemen bij het maken van de afspraken rondom kinderalimentatie? Aarzel dan niet om een specialist in te schakelen. Vaak kom je er met je ex-partner alleen niet uit. Een specialist bemiddelt en behartigt jouw belangen.