headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Indexatie alimentatie

Wanneer u gaat scheiden van tafel en bed blijft u niet meer bij elkaar wonen. U bent welliswaar wettelijk getrouwd met elkaar maar besluit om fysiek uit elkaar te gaan. Deze vorm van scheiden komt steeds minder vaak voor. Vroeger was het verplicht om samen te wonen wanneer u ging trouwen. Dit is sinds het jaar 2000 niet meer het geval. Het is dus nu mogelijk om getrouwd te zijn en toch gescheiden te wonen. Wat is belangrijk te weten bij scheiden van tafel en bed? Wat zijn de gevolgen en wat is de echtscheidingsprocedure? U lees het hieronder.

Wanneer kiezen voor scheiden van tafel en bed

Vaak kiezen mensen ervoor om te scheiden van tafel en bed omdat er financiële problemen zijn. Één van de partners maakt steeds schulden waar beide partners last van hebben. Wanneer je deze vorm van scheiden doorzet betekent dit dat je individueel vermogen en individueel schulden hebt.

Daarnaast komt het voor dat er in sommige culturen een taboe bestaat op scheiden. Wegens de geloofsovertuiging moeten de stellen dan getrouwd blijven.

Wanneer het samenwonen in één woning niet meer gaat kan er worden gekozen voor deze vorm van scheiden. Een andere situatie waarin scheiden van tafel en bed vaak voorkomt is bij het opstarten van een eigen bedrijf door een van de partners. Als er schulden worden gemaakt in het bedrijf kan deze niet verhaald worden door de andere partner. Een scheiding aanvragen is daarom vooral ook hier van belang. Daarnaast bestaan er verschillende fiscale voordelen van deze scheidingsvorm. Bijvoorbeeld de alleenstaande ouderkorting die na de procedure van toepasing kan zijn. In deze situatie kan scheiden van tafel en bed veel voordelen bieden.

De nieuwe situatie na een scheiden van tafel en bed

Door te scheiden van tafel en bed veranderen er een aantal dingen in het huwelijk. Zo kunnen jullie niet meer getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Het huwelijk wordt verplicht omgezet in huwelijkse voorwaarden. Dit wilt zeggen dat de inboedel en gemeenschappelijke goederen moeten worden verdeeld tussen de twee partijen. Dit zijn onder andere ook zaken zoals pensioen, inkomen, bezittingen en de woning.

indexatie alimentatie

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Bent u van plan te scheiden van tafel en bed?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van scheiden van tafel en bed. Onze deskundige adviseurs weten precies wat de voordelen en nadelen van scheiden van tafel en bed zijn. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Echtscheidingsprocedure bij scheiden van tafel en bed

Bij scheiden van tafel en bed blijven jullie officieel partner van elkaar. Toch is het zo dat er een echtscheidingsprocedure gestart moet worden die lijkt op een gangbare echtscheiding. Zo heeft u een advocaat nodig en zal de rechter bepalen of uw relatie zodanig ontwricht is dat de scheiding wordt doorgezet. Dit heet in vaktermen duurzaam ontwricht. Als dit het geval is mag u scheiden van tafel en bed. Uiteindelijk moet de scheiding door de rechtbank worden bewerksteligd

Heeft u minderjarige kinderen? Dan moet er een ouderschapsplan worden opgestelt. In dit ouderschapsplan worden zaken vastgelegd die ervoor zorgen dat het kind niet de dupe wordt van de scheiding. Er moet een omgangsregeling worden verzorgt waardoor beide ouders de kinderen kunnen blijven zien. Ook moeten hierin afspraken staan over de opvoeding en verzorging van het kind. Omdat u officieel nog getrouwd bent zijn jullie dit verplicht aan het kind.

De gevolgen van een scheiding van tafel en bed:

Wat zijn de gevolgen van een scheiding tussen tafel en bed? Er zijn gevolgen die zowel nadelig als voordelig voor u kunnen zijn als gescheiden partners

  • U kunt bij uw nieuwe partner gaan samenwonen. Hiermee kunt u echter niet meteen opnieuw trouwen. Je moet minimaal 3 jaar lang gescheiden van tafel en bed zijn om officieel te kunnen scheiden. Verder kun je ook geen geregistreerd partnerschap aangaan met uw nieuwe partner. Dit geldt alleen als u nog officieel getrouwd bent.
  • Door de scheiding van tafel en bed bent u niet langer financieel verantwoordelijk voor de schulden van de partner. Uw vermogen en bezittingen zijn verdeeld. De gemeenschap van goederen wordt dus ontbonden en omgezet in huwelijkse voorwaarden. Ook eventuele schulden vallen op de schouders van één van de partners.
  • U heeft wellicht recht op verschillende fiscale voordelen zoals de alleenstaande ouderkorting.
  • Na het scheiden van tafel en bed wordt de eventuele hypoteekschuld verdeeld.
  • Het ouderlijk gezag over eventuele kinderen blijft bij beide ouders wanneer er wordt gekozen voor het scheiden van tafel en bed.
  • Aan de huwelijke voorwaarden moet nog steeds worden voldaan. Als er kinderen in het spel zijn moet er bijvoorbeeld alimentatie worden betaald.

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Betrouwbaar & Ervaren
Altijd goed geregeld
Transparant & Deskundig

Onze werkwijze

  1. U heeft besloten te gaan scheiden van tafel en bed en bent op zoek naar een goede echtscheidingsadvocaat of mediator. U kunt vrijblijvend met onze scheidingsadviseurs bellen op telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren adviseurs analyseert samen met u de opties die u heeft om uw scheiding van tafel en bed zo deskundig en eerlijk te bewerkstelligen.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Van tafel en bed gescheiden en nu?

Bent u van tafel en bed gescheiden dan blijft u nog steeds officieel met elkaar getrouwd. U leeft dan wel niet meer samen maar zijn wel nog steeds officiele partners van elkaar. Zo is het ook mogelijk om later weer bij elkaar terug te komen en het geheel weer terug te draaien. U bent verder niet meer verantwoordelijk voor de schulden die de officiële partner op zich neemt. Wel moet er nog steeds worden voldaan aan de huwelijkse voorwaarden. Er zijn vervolgens een aantal opties wanneer u bent gescheiden van tafel en bed. U kunt de status quo onderhouden of kiezen uit de volgende twee opties.

Officieel het huwelijk ontbinden na scheiding van tafel en bed

Als je wilt scheiden van tafel en bed ben je officieel nog wel getrouwd. Partners moeten minimaal 3 jaar gescheiden van tafel en bed zijn om officieel te kunnen scheiden. Een nieuwe echtscheidingsprocedure kan dan worden gestart om dit in gang te zetten. Pas vanaf dat het huwelijk officieel is ontbonden kan er een nieuw geregistreerd partnerschap aangegaan worden. Ook kan er dan opnieuw worden getrouwd met een nieuwe partner.

Verzoening van de partners

Wanneer de partners toch besluiten om samen met elkaar verder te gaan na het scheiden van tafel en bed is dit meteen mogelijk. Er is in dit geval geen wachttijd om te verzoenen met elkaar. Soms willen mensen de scheiding van tafel en bed terugdraaien. Je kunt de rechtbank dan laten weten dat je weer getrouwd wilt zijn met elkaar en weer bij elkaar intrekken.