headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Huwelijk ontbinden

In Nederland zijn er drie vormen van scheiden. Een echtscheiding, een scheiding van tafel en bed en het huwelijk ontbinden na een scheiding van tafel en bed. Als u kiest voor een scheiding van tafel en bed kunt u na één jaar ontbinding van het huwelijk aanvragen bij de rechter. Als u 3 jaar gescheiden bent van tafel en bed, kunt u het huwelijk gemakkelijk ontbinden. Omdat wij erg veel vragen krijgen over het huwelijk ontbinden na een scheiding van tafel en bed, zullen wij dit onderwerp op deze pagina uitgebreid bespreken. Zo weet u waar u allemaal rekening mee moet houden als u een ontbinding van uw huwelijk wilt aanvragen. Als u vragen heeft over uw persoonlijke situatie kunt u altijd contact opnemen met onze scheidingsadviseurs via 088-1881221.

Scheiden van tafel en bed

Als u gaat scheiden van tafel en bed, gaan u en uw partner uit elkaar maar blijft u voor de wet getrouwd. U en uw partner maken afspraken met elkaar. De gemeenschap van goederen wordt omgezet in huwelijkse voorwaarden en alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Vaak kiest men voor een scheiding van tafel en bed als men van het geloof niet mag scheiden, een kerkelijk huwelijk ontbinden is voor sommige mensen een te grote stap. In dit geval kunt u eerst scheiden van tafel en bed. Een andere reden die wij vaak horen, is als men vanwege financiële redenen nog niet van hun partner wil scheiden. Als u en uw partner gescheiden zijn van tafel en bed, kunt u binnen 3 jaar niet officieel scheiden voor de wet, tenzij u allebei bij de rechtbank aangeeft dat u wilt scheiden. Als u 3 jaar van tafel en bed bent gescheiden, kunnen u of uw partner eenvoudig een scheiding aanvragen door een brief aan de rechtbank te sturen.

Mogelijkheden na scheiding van tafel en bed

Als u van tafel en bed gescheiden bent, zijn er drie mogelijkheden voor de verloop van uw huwelijk:

 • U en uw partner komen weer bij elkaar. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als u en uw partner alles onderling kunnen goedmaken en weer bij elkaar komen. U kunt de rechtbank laten weten dat u de scheiding van tafel en bed wilt beëindigen en dat u weer officieel getrouwd wilt zijn.
 • U blijft van tafel en bed gescheiden. Het is mogelijk om de rest van uw leven gescheiden te blijven van tafel en bed
 • U en uw partner vragen een ontbinding huwelijk na scheiding van tafel en bed aan. Dit kan gaan om een gezamenlijk besluit of een eenzijdige aanvraag tot ontbinding. Onder het volgende kopje leest u meer over het ontbinden van het huwelijk.

huwelijk ontbinden

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wilt u informatie over het ontbinden van uw huwelijk na een scheiding van tafel en bed?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van scheiding. Onze deskundige adviseurs weten dat er veel geregeld moet worden als u uw huwelijk wilt laten ontbinden. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Huwelijk ontbinden na scheiding van tafel en bed

Als u van tafel en bed bent gescheiden, kunt u ervoor kiezen om een ontbinding van het huwelijk aan te vragen. Na de ontbinding bent u officieel gescheiden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het aanvragen van een ontbinding. Wij maken het onderscheid tussen een gezamenlijke aanvraag en een eenzijdige aanvraag tot ontbinding. Als u het met uw partner eens bent kunt u samen een aanvraag bij de rechter doen. Als u een gezamenlijke aanvraag tot ontbinding doet, is hier geen tijd aan verbonden. De rechter zal uw verzoek goedkeuren.

Eenzijdige aanvraag tot ontbinding

Wilt u uw huwelijk laten ontbinden? Als u het niet met uw partner eens bent over het aanvragen van de ontbinding, kan één van beide een eenzijdige aanvraag tot ontbinding doen bij de rechter. Als u één jaar van tafel en bed bent gescheiden, kunt u bij de rechter ontbinding van het huwelijk aanvragen. Als de rechter uw verzoek tot ontbinding van het huwelijk goedkeurt, bent u officieel gescheiden. Als u een eenzijdig verzoek indient, zal de rechter dit verzoek alleen goedkeuren als u langer dan een jaar gescheiden bent van tafel en bed en als uw partner zich misdraagt. Wilt u een aanvraag doen tot huwelijk ontbinden binnen 1 jaar na uw scheiding van tafel en bed? Dit is helaas niet mogelijk.

Als u drie jaar van tafel en bed gescheiden bent, wordt uw aanvraag tot ontbinding van het huwelijk altijd door de rechter goedgekeurd, ook als uw partner het hier niet mee eens is. Op dit moment is het scheiding aanvragen een formaliteit. Eén van beide partners kan door middel van een brief aan de rechtbank eenzijdig het huwelijk ontbinden, de partner kan op dit moment geen bezwaar meer maken.

Houdt u er rekening mee dat alle afspraken al zijn gemaakt bij de scheiding van tafel en bed. Deze afspraken staan in het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Na de officiële ontbinding huwelijk blijven deze afspraken geldig.

  Neem contact op

  Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

  Onze werkwijze

  1.  Bent u gescheiden van tafel en bed en wilt u uw huwelijk laten ontbinden? Er zijn een aantal zaken die u moet regelen. Voor advies over de ontbinding van uw huwelijk kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze scheidingsadviseurs via het telefoonnummer 088-1881221.
  2.  Eén van onze ervaren scheidingsadviseurs bespreekt samen met u alle belangrijke onderwerpen die van belang zijn voor de ontbinding van uw huwelijk. Zo weet u zeker dat u alles goed geregeld heeft.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

  Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

  Definitief ontbonden

  Als de rechter toestemming geeft voor de ontbinding, noemen we dit de beschikking. De datum ontbinding huwelijk is de datum waarop de beschikking is ingeschreven in de burgerlijke stand van de gemeente waarin u getrouwd bent. Vanaf dit moment bent u officieel gescheiden. Vanaf de datum dat de echtscheiding is ingeschreven in de burgerlijke stand, kunnen u en uw ex-partner opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Binnen zes maanden na de beschikking moet deze worden ingeschreven in de huwelijksgoederenregister. Als dit niet op tijd gebeurt blijft u getrouwd.