headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Hoe lang duurt een scheiding?

Een scheiding is een ontzettend moeilijke tijd voor alle betrokkenen. Het is niet alleen vervelend voor u en uw partner, maar ook zwaar voor uw kinderen en andere familieleden. Als u heeft besloten dat u en uw partner uit elkaar gaan wilt u dit zo snel mogelijk achter de rug hebben. Het komt vaak voor dat mensen bij ons komen met de vraag: ‘Hoe lang duurt een scheiding? Helaas kunnen wij u niet van te voren een duidelijk antwoord geven. Hoe lang de scheiding gaat duren hangt het meeste van u en uw partner af. Hieronder geven wij u advies over factoren die een invloed hebben op de lengte van uw scheiding.

Hoe lang duurt een scheiding gemiddeld?

Hoe lang uw scheiding zal duren hangt het meeste van u en uw partner af. Als u het met elkaar eens bent en snel tot afspraken komt kan de scheiding snel geregeld worden.

Hoe lang duurt scheiding met onderlinge toestemming?

Zonder conflicten duurt een scheiding gemiddeld 3 tot 4 maanden. U kunt dan alle afspraken samen met een mediator of advocaat snel laten vastleggen. Als u het niet met uw partner eens bent kan een scheiding langer duren. Door onderlinge conflicten kan een scheiding soms wel jaren duren.

De stappen van een echtscheiding

Om de vraag: ‘Hoe lang duurt een scheiding?’ zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden zullen we u uitleggen welke stappen er genomen moeten worden bij een echtscheiding.

Hieronder ziet u welke 7 stappen wij onderscheidden bij uw aanvraag:

 1. Contact opnemen met onze scheidingsadviseurs
 2. In gesprek gaan met een jurist of mediator
 3. De stukken opstellen
 4. De stukken ondertekenen
 5. Het verzoekschrift indienen bij de rechtbank
 6. Akkoord gaan met de beschikking van de rechtbank
 7. Na 4 tot 5 weken bent u officieel gescheiden

hoe lang duurt een scheiding

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wilt u meer informatie over de gemiddelde duur van een echtscheiding?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van advies bij het overeenkomen van een echtscheiding. Onze deskundige adviseurs kunnen u alle mogelijkheden duidelijk uitleggen zodat u weet welke opties het beste bij uw persoonlijke situatie passen. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Versnelde behandeling van uw echtscheiding

Omdat de scheiding voor alle betrokkenen een emotioneel zware periode is, willen veel mensen de scheiding zo snel mogelijk afhandelen. Dat is erg begrijpelijk! Daarom stellen veel mensen ons de vragen: ‘Hoe lang duurt rouw na echtscheiding? En ‘Hoe lang duurt een scheiding bij de rechtbank?Omdat het rouwen voor de meeste betrokkenen pas kan beginnen nadat de scheiding afgerond is, willen de meeste mensen de scheiding zo snel mogelijk geregeld hebben. Zodra er duidelijke afspraken zijn gemaakt, kan het verwerkingsproces namelijk beginnen. Hoe lang de rouwperiode precies is, verschilt erg per persoon. Dit kunnen wij u niet van te voren vertellen. Wij kunnen u wel helpen bij het aanvragen van een versnelde behandeling van uw scheiding zodat het rouwproces sneller kan beginnen. U kunt een spoedbehandeling van uw scheiding aanvragen bij de rechtbank. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u kunnen aantonen dat u meer haast heeft bij het scheiden dan andere mensen die gaan scheiden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent en één van de partners een nieuw huis wil kopen. Als de scheiding nog niet rond is, zal het nieuwe huis op naam van beide partner gezet worden. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Uw scheiding zelf voorbereiden

Voordat u contact opneemt met een mediator of advocaat kunt u alvast zelf nadenken over bepaalde onderwerpen. Als u zelf weet welke onderwerpen u belangrijk vind, zullen de afspraken makkelijker gemaakt kunnen worden. Dit geldt natuurlijk ook voor uw partner.

Hoe lang duurt een echtscheidingsprocedure?

Als u snel afspraken kunt maken met uw partner kan de procedure binnen 3 á 4 maanden worden afgerond. Hieronder vindt u de onderwerpen waar u over na kunt denken om de echtscheidingsprocedure sneller te laten verlopen:

 • Het ouderschapsplan. Bij een echtscheiding moet er een ouderschapsplan opgesteld worden. Hierin staat beschreven hoe de zorg en de opvoeding van de kinderen na de scheiding verdeeld zal worden.
 • De alimentatieberekening. Bij een scheiding moet een partner soms alimentatie of kinderalimentatie betalen aan de andere partner. Dit zal dan vastgelegd worden in de alimentatieberekening.
 • De echtscheidingsconvenant. Als u gaat scheiden moet er een echtscheidingsconvenant worden opgesteld. Dit is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw ex-partner waarin de afspraken van de scheiding vastgelegd staan.

 

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Betrouwbaar & Ervaren
Altijd goed geregeld
Transparant & Deskundig

Onze werkwijze

 1.  Wilt u weten hoe lang uw echtscheiding gaat duren? U kunt vrijblijvend contact opnemen met onze scheidingsadviseurs voor advies over een versnelde scheiding via het telefoonnummer 088-1881221.
 2.  Een van onze ervaren adviseurs bespreekt samen met u alle mogelijke opties voor het aanvragen van uw echtscheiding om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken.
 3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Scheiden zonder advocaat

Een scheiding met twee advocaten duurt over het algemeen langer dan een scheiding zonder advocaat. Behalve dat u langer in de nare scheidingssituatie zit, kunnen de kosten erg oplopen. U kunt er daarom voor kiezen om te scheiden met hulp van een mediator. Omdat de vraag ‘Hoelang duurt scheiding?’ erg vaak voorkomt raden wij onze klanten vaak mediation aan. Via mediation blijven u en uw ex-partner met elkaar in gesprek, dit versnelt de scheiding.