headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Geregistreerd partnerschap ontbinden

Je denkt een mooie toekomst tegemoet te gaan. Helaas heb je het verkeerd ingeschat. Je relatie werkt niet meer. Na jaren ploegen en doorzetten, zijn jullie allebei eruit. Je gaat uit elkaar. Maar je bent jaren geleden geregistreerd partnerschap aangegaan. Hoe kun je het geregistreerd partnerschap ontbinden?

In het kort

Sowieso is er bij het ontbinden van geregistreerd partnerschap, want daar gaat dit artikel immers over, altijd een advocaat of notaris nodig. Samen met hen wordt de overeenkomst opgesteld, waarin staat dat u het partnerschap wilt ontbinden. Wanneer er kinderen in het spel zijn, loopt deze procedure altijd via de rechter. Het ouderschapsplan is een belangrijk onderdeel van de overeenkomst die opgesteld is in samenspraak met de advocaat of notaris. Op het moment dat de overeenkomst ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand, is het geregistreerd partnerschap ontbonden. Bij moeilijkheden kan altijd een mediator ingeschakeld worden.

Geregistreerd partnerschap ontbinden door middel van een convenant

Het ontbinden van geregistreerd partnerschap heeft veel weg van een normale scheiding. Het enige verschil is dat het niet altijd via de rechter geregeld hoeft te worden. De rechter komt alleen in beeld wanneer er kinderen zijn. Dit kan gunstig zijn voor een spoedig verloop van de ontbinding.

Wat wel hetzelfde is, is het opstellen van een scheidingsconvenant, waar alle afspraken omtrent de ‘scheiding’ in zijn vastgelegd. In deze overeenkomst staan afspraken over de kinderen, de alimentatie, de woning, het spaargeld en het pensioen. Het is niet altijd gemakkelijk om samen met je partner tot overeenstemming te komen. Als dit lastig wordt, kun je allebei een advocaat nemen of een mediator inschakelen. Beide partijen hebben ervaring met scheidingen en zij zullen dan ook bemiddelen in het opstellen van een convenant. Na overeenstemming tussen beide partners, hoeft de ontbinding niet lang meer te duren.

geregistreerd partnerschap ontbinden

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wilt u het geregistreerd partnerschap ontbinden?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van echtscheiding en ontbinden van geregistreerd partnerschap. Onze deskundige adviseurs weten precies wat de voordelen en nadelen van uw keuze zijn. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze ontbindingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

De kosten van de ontbinding

Natuurlijk kun je zelf proberen om alles netjes te regelen en de overeenkomst op te stellen. Toch blijkt het vaak lastig te zijn om samen tot overeenstemming te komen. Het inschakelen van een advocaat of mediator is dan geen overbodige luxe. De kosten van het geregistreerd partnerschap ontbinden zijn afhankelijk van alles wat je wilt dat de andere partij voor je regelt. Gemiddeld kost het geregistreerd partnerschap ontbinden € 400,00. Let op, dit is een gemiddelde prijs. De kosten zijn afhankelijk van jouw wensen en eisen.

Hoe gaat de ontbinding van het partnerschap met een kind?

Heb je met je partner kinderen? Dan is het ontbinden van geregistreerd partnerschap een ander verhaal Het inschakelen van een advocaat of notaris is dan noodzakelijk. Er wordt onder hun begeleiding een convenant opgesteld, waarin onder andere het ouderschapsplan in staat. In dit plan worden alle afspraken rondom de opvoeding van het kind vastgelegd. Dit staat gelijk aan de procedure van een normale scheiding.

Na het opstellen van de consonant, stuurt de notaris of de advocaat het document naar de rechter. Hij of zij bepaalt of het geregistreerd partnerschap ontbonden gaat worden. Vaak wordt dit verzoek, mits het ouderschapsplan redelijk is, gehonoreerd. Als de overeenkomst ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand is het geregistreerd partnerschap ontbonden. Dit moet wel binnen drie maanden na het opstellen van de convenant gebeuren. Zorg dus altijd dat je op tijd bent met het insturen van de documenten wanneer je snel het geregistreerd partnerschap wil ontbinden. Het zou toch zonde zijn als je de gehele procedure weer opnieuw zou moeten doen? Een echtscheiding regelen is nog lastiger dan je denkt.

Waar dien je rekening mee te houden?

  • Ben er zeker van dat je allebei het geregistreerd partnerschap wil ontbinden.
  • Maak goede afspraken over het eventuele koophuis.
  • Verdeel de inboedel en het vermogen, dus ook de eventuele schulden.
  • Zoek uit of en hoeveel alimentatie er betaald moet worden.
  • Vergeet niet om afspraken over verzekeringen en het pensioen te maken.

Als al deze dingen besproken zijn, op papier staan en bij in de registers van de burgerlijke ingeschreven staan is het geregistreerd partnerschap ontbonden. Jij en je partner zijn vrij van elkaar en jullie kunnen weer je eigen weggaan. Opluchting?

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Betrouwbaar & Ervaren
Altijd goed geregeld
Transparant & Deskundig

Onze werkwijze

  1. U heeft besloten om het geregistreerd partnerschap te ontbinden. U ging via het internet op zoek en kwam op onze site terecht. Voor algemene informatie kunt u onze scheidingsadviseurs bellen op telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren adviseurs analyseert samen met u de opties die u heeft om de ontbinding van uw geregisteerd partnerschap door te zetten.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.