headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Eenzijdige scheiding

De aanvraag van een scheiding begint met het indienen van een verzoekschrift. Dit is een aanvraag die u via een advocaat kunt indienen bij de rechter om te scheiden. Als het huwelijk tussen u en uw partner duurzaam ontwricht is dan verklaart de rechter u officieel gescheiden. Een verzoekschrift tot scheiden kan door u, uw partner of door u beiden worden ingediend. Het kan voorkomen dat u niet beide achter de aanvraag van de scheiding staat. Als alleen u of uw partner het verzoekschrift indient spreken we van een eenzijdige scheiding.

Gemeenschappelijk verzoekschrift

Als u het met uw partner eens kunt worden en gezamenlijke afspraken kunt maken kunt u een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding indienen. De afspraken die u samen heeft gemaakt over de echtscheiding kunt u vastleggen in de echtscheidingsconvenant. De echtscheidingsconvenant wordt meegestuurd met het verzoekschrift. Meestal kan de scheiding binnen 3 maanden geregeld worden.

Helaas is dit niet altijd hoe een scheiding in de praktijk verloopt. Wij horen vaak van onze klanten: ‘mijn man wil scheiden’ of ‘mijn vrouw wil scheiden’. Daarom geven wij u hieronder meer informatie over een scheiding die aangevraagd wordt door één partner in plaats van gezamenlijk.

Eenzijdig verzoekschrift

Het kan voorkomen dat u het met uw partner niet eens kunt worden over een mogelijke scheiding. Er zijn twee situaties mogelijk: ‘Ik wil scheiden’ of ‘mijn partner wil scheiden.’ Dit is één van de lastigste situaties waarin u zich kunt bevinden. Dat u of uw partner wilt scheiden maar de ander hier nog niet klaar voor is. Onze scheidingsadviseurs staan altijd voor u klaar als u zich in deze moeilijke situatie bevindt. U kunt ons dagelijks bereiken via 088-1881221.

Als u geen gezamenlijke afspraken heeft kunnen maken, dient uw advocaat een eenzijdig verzoekschrift echtscheiding in bij de rechter. De advocaat stuurt een kopie van het verzoekschrift op naar uw partner. Uw partner kan vervolgens binnen zes weken bezwaar maken tegen het verzoekschrift. Hierover leest u meer onder het kopje ‘bezwaar maken’.

eenzijdige scheiding

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Twijfelt u over het aanvragen van een eenzijdige scheiding?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van echtscheiding. Onze deskundige adviseurs kunnen u alle mogelijkheden duidelijk uitleggen, zodat u kunt beslissen of u een eenzijdige scheiding wilt aanvragen. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Nevenvoorzieningen

Naast het aanvragen van het eenzijdig verzoekschrift scheiding kunt u bij het indienen van het verzoekt nevenvoorzieningen aanvragen. De rechter beslist dan over een verzoek dat te maken heeft met de echtscheiding. Voorbeelden van nevenvoorzieningen zijn:

 • Alimentatie
 • De verdeling van de opvoeding en zorg van minderjarige kinderen
 • De verdeling van de woning en de hypotheek
 • De verdeling van de boedel
 • De verdeling van spaargeld en schulden.

Bezwaar maken

Als uw partner wil scheiden maar u dit niet wilt kan uw advocaat bezwaar indienen. Dit kan tot zes weken na het ontvangen van het verzoekschrift tot scheiding. U kunt op drie manieren bezwaar indienen tegen het verzoekschrift:

 •  Geen duurzame ontwrichting:
  U kunt scheiden als uw huwelijk duurzaam ontwricht is. Dit betekent dat het te moeilijk is om bij elkaar te blijven. U kunt bezwaar maken tegen het feit dat uw partner zegt dat uw huwelijk duurzaam ontwricht is. De rechter accepteert dit meestal niet als goede reden voor bezwaar.
 • Scheiden op voorwaarde:
  U wilt scheiden onder een bepaalde voorwaarde. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de verdeling van de schulden. Als de rechter akkoord gaat met dit bezwaar, kan de scheiding niet plaatsvinden voordat aan uw voorwaarden wordt voldaan.
 • Oneens met de nevenvoorzieningen:
  U kunt ook bezwaar indienen als u het niet eens bent met de voorgestelde nevenvoorzieningen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de hoogte van de alimentatie of over wie het gezag over de kinderen krijgt na de scheiding. Bezwaren op de nevenvoorzieningen zal de rechter in een aparte zitting behandelen.

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Betrouwbaar & Ervaren
Altijd goed geregeld
Transparant & Deskundig

Onze werkwijze

 1. Heeft u besloten om te gaan scheiden maar is uw partner hier nog niet klaar voor? Het is van belang om u goed te laten informeren over de mogelijkheid om een eenzijdige scheiding aan te vragen. Voor advies op maat kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze scheidingsadviseurs via het telefoonnummer 088-1881221.
 2. Een van onze ervaren adviseurs bespreekt samen met u alle mogelijke opties over het aanvragen van een verzoekschrift tot echtscheiding. Zo kunt u beslissen of u een eenzijdige scheiding wilt aanvragen.
 3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wanneer is een echtscheiding definitief?

Na het scheiding aanvragen begint de ontbinding van gemeenschap. Alle gemaakte schulden en alle verkregen vermogen valt vanaf nu binnen uw privé vermogen en niet meer in het gemeenschappelijke vermogen. De echtscheiding is later pas echt definitief.

U bent officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De beschikking moet binnen 6 maanden worden ingeschreven in de gemeente waar u bent getrouwd. Als dit niet binnen 6 maanden gebeurt vervalt de beslissing en blijft u getrouwd. Het is dus erg belangrijk om rekening met deze termijn te houden.
Als u of uw partner het niet eens zijn met de beslissing van de rechter, kunt u binnen 3 maanden in hoger beroep gaan bij het gerechtshof of de Hoge Raad.