headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Echtscheidingsprocedure

Het is besloten. Jij en je partner gaan scheiden. Je weet dat er nu een heleboel moet gebeuren, maar je hebt geen idee wat precies. Hoe ziet de scheidingsprocedure eruit? Je hebt geen idee. In dit artikel lees je precies hoe een scheiding eruit ziet.

De echtscheidingsprocedure is via de wet geregeld. De kans is dus groot dat je een advocaat nodig hebt om dingen goed te regelen en af te handelen. Bij een echtscheiding krijg je in ieder geval te maken met de rechtbank.

Gesprekken en afspraken tussen partners

Als je gaat scheiden, heb je vaak al een heel leven samen achter je. Bezittingen moeten worden gedeeld en eventueel moeten er afspraken over de kinderen worden gemaakt. Daarom begint een scheiding vaak met een aantal gesprekken tussen de beide ex-partners. In deze gesprekken proberen zij tot overeenstemming te komen, zij proberen dus afspraken te maken.

Vaak wordt in deze gesprekken gesproken over de bezittingen, de kinderen, de manier van uit elkaar gaan, alimentatie, de woning en eventuele schulden. Soms lukt het om in deze eerste gesprekken al afspraken te maken. Vaak is dit echter niet het geval. Dat is het moment om de hulp van een advocaat in te roepen.

Gezamenlijke advocaat?

Op het moment dat de advocaat gekozen wordt, sta je voor een belangrijke keuze. Kies je samen één advocaat of ga je toch voor de individuele advocaat? Je kunt natuurlijk alleen ervoor kiezen om samen één advocaat in te schakelen als je nog goed met elkaar door één deur kan. Maak je elkaar het leven zuur, vergeet dan een gezamenlijke advocaat en kies er één bij wie jij je op je gemak voelt.

Overigens hoef je niet per se voor een advocaat te kiezen. Je mag ook een mediator, notaris of andere adviseur inschakelen. Het is wel verstandig om iemand te kiezen die geruime ervaring heeft in het familierecht.

echtscheidingsprocedure

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Bent u van plan te scheiden ?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van echtscheidingsprocedures. Onze deskundige adviseurs weten precies wat de voordelen en nadelen van scheiden zijn. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Onderhandeling

Op het moment dat jij of jullie een adviseur hebben gekozen, kunnen de onderhandelingen beginnen. De adviseur zal op basis van jouw wensen tot een advies komen. Het is aan jou of je dit advies opvolgt. Het voordeel is wel dat het advies op basis van de ervaring van de adviseur is geformuleerd.

Ondanks dat de ervaring van de adviseur een voordeel is, wordt er vaak niet meteen tot een akkoord gekomen. Dat betekent dat beide partijen water bij de wijn zullen moeten doen. Wanneer uiteindelijk tot concrete afspraken is gekomen, worden deze afspraken vastgelegd in een document. Dit wordt het echtscheidingsconvenant genoemd. Wanneer er kinderen in het spel zijn, wordt er ook een ouderschapsplan opgesteld.

Echtscheidingsverzoek naar de rechtbank

De basis voor de scheiding is nu gelegd. Als alle documenten gereed zijn, stuurt de advocaat een echtscheidingsverzoek naar de rechtbank. Dit verzoek kan ingediend worden door beide partners, maar ook door één partner. Dat gebeurt vaak in soaps. Je herkent vast wel dat moment wanneer een van de ex-partners totaal onverwacht de echtscheidingspapieren ontvangt. Je hebt dus geen toestemming van je ex-partner nodig om een echtscheidingsverzoek in te dienen.

In dat verzoek staat de vraag aan de rechter om de echtscheiding uit te voeren. Vaak vraagt de advocaat op deze manier ook om uitspraak te doen over de overeengekomen afspraken over de alimentatie, zowel ouder als kind, de verdeling van de bezittingen en schulden en de gesplitste opvoeding van de kinderen.

Mocht je gekozen hebben om de scheiding individueel in te dienen, dan krijgt je ex-partner nog wel de mogelijkheid om in verweer te gaan. Als dit verweerschrift is ontvangen, wordt een zitting gepland. Tijdens deze zitting wordt alles rondom de scheiding besproken. Enkele weken na de zitting zal de rechter schriftelijk zijn uitspraak kenbaar maken.

 

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Onze werkwijze

  1. U heeft besloten te gaan scheiden en u bent op zoek naar een goede echtscheidingsadvocaat of mediator. U kunt vrijblijvend met onze scheidingsadviseurs bellen op telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren adviseurs analyseert samen met u de opties die u heeft om uw scheiding zo deskundig en eerlijk te bewerkstelligen.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Uitspraak rechter

De rechter stuurt zijn uitspraak van de echtscheiding schriftelijk naar je advocaat. Dat maakt nog niet dat je definitief gescheiden bent. De scheiding is pas definitief wanneer die ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand. Gebeurt deze laatste stap om wat voor reden dan ook niet, dan blijf je getrouwd met je ex-partner.

Snelle manier van scheiden

Een scheiding regelen kan veel gedoe zijn. Weleens gehoord van een flitsscheiding? Dat is een snelle manier om te scheiden. Vroeger was het mogelijk om door middel van een flitsscheiding snel van elkaar af te zijn. Sinds 2009 is de flitsscheiding echter afgeschaft. Je kon toen nog je huwelijk laten omzetten in geregistreerd partnerschap en dat vervolgens laten ontbinden zonder dat de rechtbank eraan te pas kwam.

Het ontbreken van de officiële documenten bleek vaak later voor veel problemen te zorgen. Afspraken waren niet vastgelegd en de ex-partners raakten enorm in een clinch. Sommige flitsscheidingen waren een gebed zonder eind. De regering heeft de flitsscheiding daarom afgeschaft. Wanneer het via de rechtbank loopt, weet je één ding zeker: alle afspraken zijn juridisch correct vastgelegd.