headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Co-Ouderschap, zo zit het

Als u gaat scheiden en kinderen heeft moeten er afspraken gemaakt worden over een omgangsregeling. Vroeger werd er vaak een omgangsregeling gekozen waarbij de kinderen grotendeels bij de moeder woonden. Ze woonden dan eens per twee weken een weekend en de helft van de vakanties en feestdagen, bij de vader. Tegenwoordig kiezen steeds meer ouders die gaan scheiden voor co-ouderschap. Coouderschap houdt in dat beide ouders de zorg en opvoeding voor de kinderen samen delen. Hieronder leggen wij u uit hoe co-ouderschap precies werkt.

Co-ouderschap, wat is dat?

Bij een echtscheiding met kinderen moet er een ouderschapsplan opgesteld worden. Een onderdeel hiervan is de omgangsregeling. Als u kiest voor een omgangsregeling waarbij de taken 50/50 worden verdeeld tussen beide ouders, noemen we dit co-ouderschap.

De kinderen zijn dan bijvoorbeeld eerst een week bij de ene ouder en volgens een week bij de andere ouder. U kunt er ook voor kiezen om de week te verdelen. Dan zijn de kinderen eerst 4 dagen bij de ene ouder en daarna 3 dagen bij de andere ouder. Waar u voor kiest is afhankelijk van uw voorkeur. U kunt hierbij denken aan uw werkschema en gewoontes.

Uw persoonlijke situatie

Het is belangrijk om voor de opvoeding te kiezen die het beste bij uw persoonlijke situatie past. Co-ouderschap is niet voor iedereen passend. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor uw kinderen beter grotendeels bij één ouder wonen. Dit kan het geval zijn als u ver uit elkaar woont en de school en het sociale leven dichter bij één ouder in de buurt zijn.

Het kan voorkomen dat uw partner co-ouderschap wil maar dat u dit niet passend vind. Co-ouderschap weigeren voelt soms lastig omdat u het liefste zo weinig mogelijk conflicten heeft. Toch is het soms het beste om voor uzelf en uw kinderen te kiezen.

co ouderschap

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Denkt u na over co-ouderschap na uw echtscheiding?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van echtscheiding. Onze deskundige adviseurs kunnen u alle mogelijkheden duidelijk uitleggen zodat u weet of co-ouderschap het beste bij uw situatie past. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Regelmatig contact

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat er een goede verhouding is tussen u en uw ex-partner. U zult ten slotte meer contact hebben bij co-ouderschap dan bij een andere omgangsvorm. Het moet dus mogelijk zijn om onderling goede afspraken te maken. Beide partners moeten de juiste instelling hebben en bereid zijn om elkaar regelmatig te zien en te spreken. Dit is één van de co-ouderschap voorwaarden. Als deze bereidheid niet aanwezig is, is het erg lastig om in de praktijk toe te passen. Een echtscheiding aanvragen met co-ouderschap is vaak de beste keuze voor de kinderen.

Het beste voor uw kinderen

Het is erg belangrijk dat de kinderen goed met de nieuwe situatie kunnen omgaan. Sommige kinderen kunnen er erg slecht tegen om geen vast woonplek te hebben. Ze worden hier onrustig van. Andere kinderen vinden dit geen enkel probleem. U zult hier van te voren een inschatting van moeten maken. U kunt dit ook van te voren met de kinderen bespreken als ze oud genoeg zijn. Als de kinderen ouder zijn kunnen ze vaak zelf beslissen waar ze de meeste tijd door willen brengen.

Alimentatie bij co-ouderschap

Co-ouderschap en alimentatie is een veel besproken onderwerp. Bij scheiden met kinderen moet vaak alimentatie worden betaald. De regels voor alimentatie en co-ouderschap zijn anders dan bij andere omgangsvormen. Dit komt omdat u bij co-ouderschap beide ongeveer de helft van de zorg op zich neemt en dus ook de helft van de kosten betaalt. Als een van de ouders meer verdient dan de ander, dan is het gebruikelijk dat deze ouder alsnog kinderalimentatie betaalt omdat de kosten makkelijker te dragen zijn. U kunt er ook voor kiezen om een gezamenlijke kinderrekening te openen. Hier stort u dan beide maandelijks een bedrag op. De kinderbijslag wordt ook op deze rekening gestort. Zo kunt u beide uitgaven doen voor de kinderen van deze rekening.

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Onze werkwijze

 1.  Heeft u besloten om te gaan scheiden en heeft u kinderen? Het is een optie om te kiezen voor co-ouderschap na de scheiding. Voor advies kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze scheidingsadviseurs via het telefoonnummer 088-1881221.
 2.  Een van onze ervaren adviseurs bespreekt samen met u alle mogelijke opties over het verdelen van de zorg en opvoedingstaken na uw scheiding. U kunt hierna zelf bepalen of co-ouderschap bij u past.
 3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

De voor- en nadelen van co-ouderschap

Wilt u co-ouderschap aanvragen? Voordat u een definitieve keuze maakt is het handig om alle voor- en nadelen om een rijtje te hebben. Hieronder bespreken wij de grootste voor- en nadelen van co-ouderschap en scheiden.

Co-ouderschap voordelen:

 • De kinderen hoeven niet te kiezen tussen beide ouders. Veel kinderen hebben last van een loyaliteitsconflict bij een scheiding. Als u voor co-ouderschap kiest kan dit voorkomen worden.
 • De kinderen vervreemden niet van één ouder omdat ze beide ouders regelmatig blijven zien.
 • De ouders worden gelijk belast in zorg- en opvoedingstaken.
 • Beide ouders zijn betrokken bij de dagelijkse activiteiten van de kinderen en kunnen zo veel tijd doorbrengen met hun kinderen.

 

Co-ouderschap nadelen:

 • U heeft veel contact met uw ex-partner.
 • De kinderen moeten steeds van woonplek veranderen, sommige kinderen kunnen hier niet goed mee om gaan.
 • U zult bij uw ex-partner in de buurt moeten blijven wonen. Zodat u beide in de buurt woont van de school van uw kinderen.
 • Het is soms moeilijk te combineren met uw werk.
 • De kosten kunnen hoger zijn omdat sommige dingen twee keer aangeschaft moeten worden.