headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Boedelscheiding

Bij een echtscheiding moeten alle bezittingen worden verdeeld tussen beide partners. Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, moeten bij een echtscheiding de bezittingen en de schulden, gelijk worden verdeeld, tussen u en uw partner. Dit wordt de boedelscheiding genoemd. U moet hierbij denken aan de inboedel, maar ook aan andere zaken zoals geld, pensioenregelingen en verzekeringen. Op deze pagina leggen wij u uit waar u allemaal mee te maken krijgt. Het is voor de meeste mensen niet gemakkelijk om te bepalen welke zaken onder de boedel vallen en wat de waarde hiervan is. Onze scheidingsadviseurs staan dagelijks voor u klaar om u hierbij te helpen! U kunt contact opnemen via 088-1881221 voor een advies op maat.

Gemeenschap van goederen
Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, moet u bij de echtscheiding rekening houden met de boedelscheiding. Hierbij wordt gekeken naar de inboedel, maar ook naar het geld, pensioen en de verzekeringen. Bij de inboedel scheiding kijkt u naar alle spullen die tot de inrichting van de woning behoren, zoals de tv, de bank en het gasfornuis. De zaken die vast verbonden zijn aan het huis vallen niet onder de inboedel. Dit is bijvoorbeeld de centrale verwarming.

Bent u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan staat in de huwelijkse voorwaarden besproken hoe de verdeling inboedel bij echtscheiding geregeld is.

De boedel
Bij een boedelscheiding denken de meeste mensen als eerste aan het koophuis. U moet echter met veel meer rekening houden bij een bedoelscheiding. Uw geld, verzekeringen en pensioen valt naast de inboedel ook onder de boedelscheiding. De waarde van de gemeenschappelijke boedel wordt vastgesteld op een peildatum. Dit is de datum waarop het verzoekschrift tot echtscheiding wordt ingediend. De inkomsten en schulden die u of uw partner na deze peildatum opbouwen, vallen buiten de boedelverdeling. Bent u bezig met de inboedel verdelen na scheiding? Hieronder leggen wij u uit hoe u de waarde van de boedel kunt bepalen.

Het is erg handig om een inboedellijst bij scheiding te maken. Vooral als u of uw partner gaat verhuizen in het handig om van te voren een lijst te maken van de inboedel.

U kunt de boedelscheiding in 4 stappen verdelen:
1. Het maken van een lijst van bezittingen.
2. De waarde bepalen per bezitting.
3. Bepaal per bezitting wie het krijgt na de echtscheiding.
4. Tel de waarde van de spullen per persoon op.

boedelscheiding

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wilt u informatie over boedelscheiding?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van echtscheiding. Onze deskundige adviseurs kunnen u alle opties voor uw boedelscheiding duidelijk uitleggen Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Bankrekeningen

Bij de boedelverdeling na scheiding moet het saldo op de bankrekeningen eerlijk verdeeld worden tussen u en uw partner. Dit geldt zowel voor de privérekeningen als de gezamenlijke rekeningen.

De en/of rekening kan op drie manieren worden beheert:
1. Een partner neemt de rekening over.
2. U zet de rekening samen stop.
3. U blijft de rekening tijdelijk samen gebruiken.

U moet er rekening mee houden dat u periodieke incasso’s en automatische incasso’s moet stopzetten als u de rekening sluit. Verder kunt u ook gezamenlijke spaar- en beleggingsrekeningen stopzetten of behouden. U kunt samen met uw partner besluiten wat het beste bij uw persoonlijke situatie past na uw scheiding.

Verzekeringen
Bij de verdeling bij scheiding moet u ook rekening houden met uw verzekeringen. In drie stappen kunt u uw verzekeringen op orde brengen bij een boedelscheiding:

1. Maak een lijst van alle verzekeringen. U kunt hierbij een onderscheid maken tussen verzekeringen met een geldwaarde en overige verzekeringen.
2. Zoek uit hoe de verzekeringen geregeld zijn.
3. Verdeel de verzekeringen en de bijbehorende afkoopwaarden tussen beide partners.

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Onze werkwijze

  1.  Heeft u besloten om te gaan scheiden en wilt u hulp bij de boedelscheiding? Bij ons bent u aan het juiste adres! Voor advies over boedelscheiding kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze scheidingsadviseurs via het telefoonnummer 088-1881221.
  2.  Eén van onze ervaren adviseurs bespreekt samen met u alle mogelijke opties over het verdelen van de boedel na de scheiding. Zo hoeft u zich hier niet meer druk over te maken.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wat valt niet onder de boedel?

Bij het regelen van de boedelscheiding na echtscheiding zijn er ook spullen waar u geen rekening mee hoeft te houden. Er zijn spullen die niet onder de boedel vallen. Dit zijn de spullen waar één van beide partners sterk aan gehecht is. Het gaat dan bijvoorbeeld om sieraden, kleding of studieboeken. Deze spullen noemen we de verknochte goederen. Goederen die uit schenkingen of testamenten zijn verkregen vallen ook niet onder de boedel. Er moet wel een uitsluitingsclausule in het testament of de schenkingsactie zijn opgenomen. Wilt u uw scheiding regelen of heeft u vragen over specifieke goederen met betrekking tot de boedelscheiding? U kunt dagelijks contact opnemen met onze adviseurs via 088-1881221.