headerfoto
Wij helpen u graag

Vandaag tot 20:00 bereikbaar.
Betrouwbaar & Ervaren

Vrijblijvend adviesgesprek

7 dagen per week geopend

Alles over alimentatie

Als je eenmaal besloten hebt dat je gaat scheiden van je ex-partner, is er een ding waar je mee te maken gaat krijgen: alimentatie. Vaak is het op dit punt lastig om tot concrete afspraken te komen. Als het over geld gaat, gaan mensen immers vaak moeilijk doen. Daarom is het belangrijk dat je goed weet waar je rekening mee moet houden bij het regelen van de alimentatie.

Wat is alimentatie

Als je met elkaar trouwt beloof je tijdens de plechtigheid tot in de eeuwigheid voor elkaar te zorgen. Het betalen van alimentatie valt dan ook onder de onderhoudsplicht. Door het betalen van de alimentatie hou je je aan de belofte om voor je (ex-)partner te zorgen. Wordt aan jou betaald voor jouw onderhoud, dan heet dat partneralimentatie. Wanneer jullie kinderen hebben, komt ook kinderalimentatie aan de orde.

Partneralimentatie

Je komt in aanmerking voor partneralimentatie als je getrouwd was met je ex-partner en jullie inkomens flink van elkaar verschillen. Je mag zelf afspraken maken over de duur en de hoogte van de partneralimentatie, maar het is belangrijk dat deze afspraken op de juiste manier worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant.

Komen jullie samen niet tot concrete afspraken waar jullie je allebei in kunnen vinden? Dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Hij of zij zet jouw belangen voorop en zal in overleg met je ex-partner en/of de advocaat van hem/haar concrete afspraken maken die in het echtscheidingsconvenant verwerkt worden. Zonder deze afspraken in het echtscheidingsconvenant ligt er niks vast en kun je dus ook nooit juridisch aanspraak maken op alimentatie.

alimentatie

Neem gerust contact op

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Bent u van plan de alimentatie te regelen?

Het Nationaal Scheidingsbureau is dé expert op het gebied van het goed regelen van de alimentatie. Onze deskundige adviseurs weten precies wat de voorwaarden voor alimentatie zijn. Bel 088-1881221 voor direct contact met een van onze echtscheidingsexperts.

echtscheidingsadvocaat

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie wordt betaald aan de ouder bij wie het kind woont. Kinderalimentatie is vooral in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat het kind in alle opzichten zo weinig mogelijk lijdt onder de scheiding. Want hoe minder er voor het kind verandert, hoe beter het voor het kind is. Maar juist in deze situatie is het vaak moeilijk om tot een goed alimentatiebedrag te komen.

Als je er samen niet uitkomt, kun je uiteraard ook hier een specialist voor inschakelen. Er kan dan een onafhankelijke berekening van jullie inkomen maken. Een specialist kan de behoefte van je kinderen berekenen en zien wat de draagkracht van jou en je ex-partner is. Hier komt dan een onafhankelijk alimentatiebedrag uit dat jullie beiden kunnen ondertekenen.

Komen jullie er dan nog niet uit? Dan zal een advocaat eraan te pas moeten komen. Een advocaat kan je overigens ook bijstaan bij andere juridische problemen die te maken hebben met de scheiding.

Alimentatie berekenen

In eerste instantie mag je zelf met je ex-partner afspraken maken over de hoogte van de alimentatie. Jullie mogen deze afspraken ook zelf op papier zetten, maar hou er rekening mee dat ze pas geldig zijn als de rechter ze heeft bekrachtigd.

De hoogte van de alimentatie wordt gebaseerd op een aantal zaken. Bij partneralimentatie wordt er gekeken naar de behoefte, welk bedrag is er nodig om de levensstandaard van tijdens het huwelijk voort te zetten? Naar verdiencapaciteit en naar draagkracht. Bij kinderalimentatie wordt er gekeken naar het gezinsinkomen, de kosten van het kind en de draagkracht van degene die de alimentatie gaat betalen. Het is dus niet mogelijk om hier direct een bedrag aan te koppelen.

 

 

Neem contact op

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor advies een scheiding van tafel en bed. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Onze werkwijze

  1. U heeft besloten te gaan scheiden en bent op zoek naar een goede echtscheidingsadvocaat of mediator die u kan helpen bij het regelen van de alimenatie. U kunt vrijblijvend met onze scheidingsadviseurs bellen op telefoonnummer 088-1881221.
  2. Een van onze ervaren adviseurs analyseert samen met u de opties die u heeft om uw scheiding zo deskundig en eerlijk te bewerkstelligen.
  3. Nadat alle informatie is verwerkt zullen wij u in contact brengen met de juiste jurist bij u in de buurt. U kunt ons bovendien 7 dagen per week bereiken mocht u toch nog vragen hebben.

Heeft u een vraag? Bel 088-1881221 of vul het onderstaande contactformulier in.

Alimentatie verzekeren

Hoe je het ook wendt of keert, het is nooit zeker dat je het afgesproken bedrag ook daadwerkelijk gaat ontvangen. Als het wettelijk vastgesteld is, kan je ex-partner er eigenlijk niet onderuit, maar helaas kan ook hij bijvoorbeeld overlijden. Voor dit risico kun je de alimentatie laten verzekeren. Je bent dan altijd zeker dat je niet zonder dat deel van de inkomsten komt te zitten.

Alimentatie afkopen

Moet jij de alimentatie betalen en zie je dat eigenlijk niet zitten? Overweeg dan om de alimentatie af te kopen. Jij betaalt of jouw ex betaalt jou in één keer een bedrag waarmee meteen alle alimentatieverplichtingen afgelost worden. Denk er wel aan dat wanneer je in één keer een groot bedrag ontvang dit invloed kan hebben op je belastingen en toeslagen. Vergeet dus niet informatie in te winnen voorat je met dit voorstel akkoord gaat.

Alimentatie wordt niet betaald

Helaas is er nooit een garantie dat je ex ook echt de alimentatie betaalt. Je ex-partner vindt dat je je geld niet goed besteedt of er komt een nieuwe partner die zich ermee gaat bemoeien. Mocht je ex-partner de alimentatie stopzetten, dan kun jij, omdat het vastgelegd staat in het echtscheidingsconvenant, de betaling van alimentatie afdwingen. Hou er wel rekening mee dat je ex-partner dit niet erg leuk gaat vinden. Wij duimen uiteraard dat je nooit in deze situatie terechtkomt!